De beste aankoop die ik tot nu toe heb gedaan is mijn brikettenstarter. Het is een soort schoorsteentje waarin je heel eenvoudig je kolen of briketten kan aansteken. Terwijl het vroeger altijd een gedoe was om de kolen in gang te krijgen is dat met de brikettenstarter een fluitje van een cent geworden. Het grootste voordeel is dat je hem kan aansteken en er op vertrouwen dat je 20 min later loeihete kolen of briketten hebt. Ondertussen heb je dan de tijd om je BBQ op te stellen en je materiaal klaar te leggen.
Een brikettenstarter, ook wel kolenstarter genoemd, is een eenvoudig apparaat dat bestaat uit een metalen cilinder met gaten onderaan, een rooster en twee handgrepen. Door de gaten onderaan zuigt de brikettenstarter lucht aan geeft de hete lucht van de gloeiende kolen onderaan door aan de koude kolen die bovenaan liggen. Hierdoor branden de briketten veel sneller dan wanneer u ze direct op het grillrooster zou aansteken.
Gebruik
Stap 1: Vul de kolenstarter met houtskool of briketten. Met 3 kwart gevuld geraak je al een heel eind | ![]() |
Stap 2: Steek 2 bruine aanmaakblokjes aan (de bruine blokjes zijn natuurlijk en bevatten geen giftige stoffen) in je BBQ of op een ander oppervlak dat er tegen kan om loeiheet te worden (ik gebruik een metalen schaal die werd meegeleverd bij een vuurkorf) | ![]() |
Stap 3: Plaats de kolenstarter boven de aanmaakblokjes | ![]() |
Stap 4: Wacht ongeveer 20 minuten totdat de bovenste kolen/briketten met een wit laagje as zijn bedekt | ![]() |
Tip: Plaats de brikettenstarter niet in het gras (of andere oppervlakken die niet zijn bestand tegen hoge temperaturen), ook niet als je zoals mij een metalen plaat gebruikt. De hitte zal door de plaat in het gras dringen en zal binnen de kortste keren een zwarte plek in je gazon toveren
De starter die ik heb is het model van Weber maar soortgelijke modellen worden ook gemaakt door andere producenten. Hou bij de aankoop rekening met de capaciteit (een capaciteit van 5 liter vind ik toch wel een minimum) en de aanwezigheid van twee handvatten: één om hem op te tillen en een ander om hem gemakkelijk leeg te schudden