“Grill Pork Like a Steak”

Varken
Geplaatst door op 8 april 2013

VarkenIn Amerika hebben verschillende overheidsinstanties en -organisaties de handen in elkaar geslagen om de snitten van varkensvlees te vereenvoudigen. Uit een uitgebreid onderzoek bleek namelijk dat deze snitten verwarrend waren voor de gemiddelde consument.

Als gevolg daarvan werd op 5 april 2013 een nieuwe richtlijn gepubliceerd onder de noemer URMIS (Uniform Retail Meat Identification Standards). Deze richtlijn adviseert om de namen van de pork cuts te wijzigen naar hun tegenhanger van het rund.

In totaal zijn er 350 naamwijzigingen gepubliceerd. Een voorbeeld van enkele wijzigingen:

  • Een Boston butt wordt een boston roast
  • Een loin chop wordt een porterhouse chop
  • Een top loin chop wordt een New York chop
  • Een boneless shoulder top blade steak wordt een flatiron steak
  • Een top sirloin wordt een coulette

Maar niet alle snitten zullen wijzigen van naam, zo blijft rundsgehakt nog steeds ground beef heten 🙂

Dus de volgende keer dat je in Amerika een heerlijke Porterhouse steak bestelt, geef je best ook mee of dit van een varken of van een rund moet komen…

De naamwijzigingen zijn slechts een advies en niet verplicht maar gezien de steun van het National Pork Board, de National Cattlemen’s Beef Association en de USDA (US Department of Agriculture) is de verwachting dat de meerderheid van de Amerikaanse retailers deze benaming zullen overnemen.

De nieuwe labels in de retail zullen zowel de traditionele als de nieuwe naam weergeven, alsook van welk (anatomisch) deel van het varken de snit vandaan komt.

Als deze wijzigingen door de producenten, retailers en uiteindelijk ook door de consumenten wordt overgenomen zal dit zich ook reflecteren als er nieuwe recepten worden gepubliceerd op Amerikaanse websites of in Amerikaanse (BBQ-) kookboeken.

Hoewel ik denk dat de meeste snitten (vooral voor de  chops en steaks) inderdaad een naamswijziging zullen ondergaan denk ik men in het BBQ milieu nog lang zal spreken over de Boston butt. Of kunnen we toch binnenkort een bus Bad Byron’s Roast Rub kopen?

Bron: National Pork Board

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *