Indirect grillen op een kogelBBQ

Weber One Touch Premium
Geplaatst door op 30 oktober 2012

Weber One Touch PremiumEen kogelbarbecue is een ronde barbecue met een deksel. Een bekende fabrikant van dit type barbecues is Weber, maar andere merken produceren het ook. Zelf heb ik een Weber One Touch Premium 57 cm en waar je heerlijk mee kan indirect grillen en lange low & slow sessies kunt doen. Heb je echter minder budget of weet je (nog) niet of een kogelbarbecue echt jouw ding is? Geen probleem: in heel wat supermarkten (zoals bv. Aldi) kan je een heel goedkope kogelbarbecue kopen. Op deze manier kan je ontdekken of dit indirect grillen eigenlijk wel iets voor jou is. Ook met zo’n “merkloze” barbecue kan je ook prima indirect grillen, zo heb ik het zelf trouwens ook gedaan de eerste jaren.

Als je een Weber BBQ hebt gekocht krijg je er ook een handleiding bij waarin onder andere staat beschreven hoe je kan indirect grillen op een kogelbbq. De methode van Weber is om aan 2 kanten van je onderste rooster hete kolen te plaatsen en een lekbakje in het midden.

Hoewel de methode van Weber zeker niet per sé slecht is, is het op die manier niet altijd even eenvoudig om de (lage) temperatuur te beheersen en je verliest ook vrij veel ruimte om indirect te grillen.

De meeste ervaren barbecueërs gebruiken een andere methode om te grillen: de split grill.

Vooraleer ik uitleg hoe je de split grill methode kan toepassen op je Weber BBQ (of een andere kogelbarbecue) wil ik zowel Noskos als Blue Smoke bedanken: door de duidelijke uitleg op hun websites heb ik enkele jaren geleden de eerste stappen gezet in het indirect grillen en daar ben ik hen eeuwig dankbaar voor.

Onderstaande methode is bruikbaar voor elke kogelbarbecue die ik al heb gezien en werkt zowel op een dure Weber als een goedkope merkloze supermarktbarbecue.

Stap 1: Verwijder de as van de vorige BBQ sessie. As kan zich onderaan op de luchtschuif opstapelen en zo de luchtdoorvoer ongewild beperken.  As in BBQ
Stap 2: Neem de kolenrooster (de onderste rooster, waar de kolen op liggen) en dek hiervan aan de zijkant 2/3 af met aluminiumfolie. Op die manier is 2/3 van de rooster bedekt met aluminiumfolie en 1/3 aan de zijkant onbedekt.De aluminiumfolie zal er enerzijds voor zorgen dat de luchtstroom langs de kolen wordt geleid en anderzijds dat vet dat van gerechten drupt (en het lekbakje mist) wordt opgevangen en je barbecue onderaan niet vies maakt.  Indirect grillen - aluminiumfolie
Stap 3: Plaats de kolenrooster, inclusief de aluminiumfolie, in de kogelbarbecue en plaats de metalen brikettenhouder (die afscheiding) op zo’n manier, dat je op de onbedekte rooster een zone creërt voor de kolen. Split Grill - aluminiumfolie
Stap 4: Plaats op de aluminiumfolie één of meerdere lekbakjes. Dit kunnen aluminium wegwerpbakjes zijn (die je voor meerdere sessies kan gebruiken) of een (oude) braadslee die je nog hebt liggen.Deze lekbakjes zullen er voor zorgen dat afdruipend vet mooi wordt opgevangen en door ze met vocht (water, wijn, bier, …) te vullen zal dit ongewenste temperatuurschommelingen een stuk dempen. Split Grill - lekbakje
Stap 5: Om directe stralingswarmte te vermijden plaats je een vlambreker: vouw een stuk aluminiumfolie in twee en plaats dit over de brikettenafscheider Split Grill - vlambreker
Stap 6: Je kogelbarbecue is klaar voor indirect grillen! Vul je kolenstarter voor ongeveer 2/3 met kolen en als ze helemaal heet zijn schud je ze uit op de daarvoorziene plek naast de aluminiumfolie. Als je nog kolen of briketten over had van de vorige sessie kan je de hete kolen er gewoon vanboven op leggen. Plaats de grilrooster en je hebt op je rooster nu twee zones: 1/3 voor direct grillen en 2/3 voor indirect grillen.Plaats als laatste het deksel op je BBQ en zorg ervoor dat het luchtgat van het deksel zich tegenover de kolen bevindt, zodat de hete lucht (en de heerlijke rook) je gerecht moet passeren. Indirect grillen - scampi

Als je je barbecue op deze manier hebt ingericht kan je heel gevarieerd grillen: zowel direct als indirect, op hoge en lage temperatuur. Wil je een low & slow sessie doen, bijvoorbeeld voor fall-of-the-bone ribben tussen 110 en 130°C voor een viertal uur, dan laat je de bovenste luchtschuif helemaal open en de onderste net niet helemaal toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *