Kreeft op de BBQ

Kreeft op de BBQ
Geplaatst door op 25 juli 2013

Kreeft op de BBQSoms steken wij de BBQ aan voor speciale gelegenheden (anders ook natuurlijk :-)). En bij speciale gelegenheden horen dan natuurlijk ook speciale gerechten. Kreeft bijvoorbeeld, voorafgegaan met een aperitief op basis van champagne. Want als we iets te vieren hebben, dan doen we het goed.

Kreeft kun je op verschillende manieren kopen: rauw of voorgekookt, vers of ingevroren. Vers is natuurlijk het lekkerste, maar een (rauwe) kreeft uit de diepvries kan je uiteraard ook gebruiken.

Ingrediënten

  • 1 kreeft
  • 75 gram kruidenboter

Bereiding

Een levende kreeft laat je best eerst slapen. Je zou kunnen proberen om het in slaap te wiegen, maar ik adviseer toch om de kreeft voor een kwartiertje tot 20 minuten in de diepvries te leggen. Door de kou zal het beestje namelijk in slaap vallen en voelt het minder wreed aan.

Opmerking: Op de foto’s heb ik de scharen aan de kreeft gelaten, dit zou ik zelf niet meer doen: niet alleen is het door de lengte niet eenvoudig om de kreeft te verplaatsen op het rooster, de garing is ook licht anders. De scharen hadden bij mij namelijk iets langer nodig dan de kreeft zelf, als je deze scharen scheidt van de rest van de kreeft heb je dus een betere controle over de garing.

Leg de (al dan niet vredig slapende) kreeft op een snijplank en plaats een scherp mes op het kruis van de kreeft: dit is de plaats waar de lijn op de rug in de lengte samenkomt met de horizontale lijn van de kop. Duw het mes hard naar beneden tot de punt de snijplank raakt en snij daarna de kop door tussen de ogen (dus van de staart weg). Kreeft doorsnijden
Snij de kreeft overlangs helemaal door. Doorgesneden kreeft
Verwijder het darmkanaal (in de staart) en de maag (achter de ogen). Klik op de foto om te vergroten. Kreeft kuisen
Smelt de kruidenboter en smeer hier de kreeft mee in Kruidenboter smelten
Leg een smokebomb (pakketje van aluminiumfolie met enkele gaatjes in geprikt en gevuld met traditionele vuurkruiden) in de hete kolen. Rookbom
Zodra de vuurkruiden beginnen roken plaats je de kreeft op het indirecte deel van de BBQ, rook de kreeft voor een tiental minuten met gesloten deksel. Kreeft roken
Smeer de kreeft in met de kruidenboter en verplaats ze naar de directe zone van de BBQ, met de schaal naar beneden. Kreeft op de BBQ
Smeer de kreeft regelmatig in met de (warme) kruidenboter tot ze gaar is.Een kreeft is gaar als het vlees wit kleurt en in de staart vanzelf los komt van de schaal. Met een goede kernthermometer (een Thermapen bijvoorbeeld) kan je de kerntemperatuur meten, die moet 80°C zijn. BBQ kreeft

Smakelijk!

Kreeft op de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *