Review: Bad Byron’s Butt Rub

Bad Byron's Butt Rub
Geplaatst door op 15 februari 2013

Bad Byron's Butt Rub

Bedoeld voor

Alles, dit is een all-purpose rub.

Verpakking

Bad Byron’s Butt Rub is verkrijgbaar in bussen van:

  • 128 gram
  • 737 gram
  • 3,18 kg

Ingrediënten

Volgens de verpakking bevat Bad Byron’s Butt Rub: zout, ui, knoflook, peper, paprika en chipotle (gerookte jalapeño).

Deze rub bevat geen MSG (smaakversterker, ook gekend als ve-tsin en E620-E627) en is gluten- en suiker-vrij.

Geur

Een aangename kruidige geur zonder enig zoet, vooral de paprika en jalapeño komen naar boven.

Visueel

De rub heeft een mooie rode kleur van de paprika, met zwarte spikkeltjes van de (zwarte) peper en vrij grove korrels zout.

bad byron's butt rub close-up

Natte vinger test

Als we de rub rechtstreeks uit het potje proeven komt het zout als eerste heel sterk naar boven waarna de smaak van paprika, ui en knoflook kort overneemt gevolgd door een kick van de peper en jalapeño. De kick is aangenaam en zeker niet te sterk, het zout daarentegen vonden wij te overheersend. De rub heeft geen enkele zoete toets, wat ook logisch is als je de ingrediëntenlijst bekijkt.

Smaak op kip

We vonden deze rub op (direct gegrilde) kipfilet tegen vallen: de smaak van de rub was volledig afgezwakt en was niet goed meer te proeven, nochtans hadden we de kip royaal gekruid met deze rub.

Smaak op varkensvlees

We hebben deze rub ook op een (indirect gegrild) varkenshaasje getest en dit was meteen een hit. Wederom was de rub afgezwakt maar de smaak was nu nog wel duidelijk aanwezig. De overwegend zoute smaak, alsook de kick zijn wel verdwenen. Wat nog achterblijft is een mooi uitgebalanceerde kruidencombinatie die goed samen gaat met het varkensvlees.

Hoewel wij graag een zoete smaak hebben aan onze gerechten was het toch een zeer mooie afwisseling om eens geen zoete toets te hebben.

Smaak op ribben

Ook bij ribben past deze rub zeer goed. Omdat wij onze ribben graag iets zoeter hebben, hebben we één van de racks gemarineerd met een combinatie van 2/3 butt rub en 1/3 bruine suiker. De andere racks hebben we enkel gemarineerd met de pure butt rub en wat bleek? Ondanks de afwezigheid van een zoete smaak (wat je kan opvangen door de ribben op het einde te glazen met een zoete BBQ saus) vonden we de pure butt rub beter dan de combinatie met de bruine suiker.

Conclusie

Alhoewel de rub bij de natte vinger test héél zout smaakte hadden we daar na het grillen geen last meer van. Recht uit het potje heeft de butt rub een aangename kick maar die zwakt na het grillen nagenoeg volledig af, wat we eigenlijk wel jammer vonden.

Door de fijne structuur van de rub is het eenvoudig om hem gelijkmatig over het vlees te strooien, wat toch wel aangenaam werkt.

Alhoewel deze rub als all-purpose op de markt wordt gezet vinden we hem toch vooral goed passen bij varkensvlees (smaakt heerlijk bij zowel varkenshaasjes als ribben) en minder bij kip.

De afwezigheid van suiker vonden we op het eerste zicht wat jammer maar uiteindelijk bleek dat deze rub zonder suiker het best tot zijn recht komt. Dit is een rub die we zeker nog regelmatig zullen gebruiken.

Waar te koop

In België: te bestellen bij o.a. BBQGuru.be

In Nederland: te bestellen bij o.a. VuurEnRook.nl

 

(Dit bericht werd gesponsord door BBQGuru.be)

Reageren is op dit artikel niet toegestaan.