Review: Blues Hog Honey Mustard BBQ saus

Blues Hog Honey Mustard
Geplaatst door op 14 mei 2013

Blues Hog Honey MustardIn de Amerikaanse BBQ competities zijn de Blues Hog sauzen héél populair: veel BBQ teams gebruiken deze sauzen als basis om op verder te werken. Het prikkelde dan ook mijn nieuwsgierigheid toen ik hoorde van Martijn dat deze sauzen vanaf nu ook te koop zijn via BBQGuru.be en vuurenrook.nl. Martijn was zo vriendelijk om mij een pakket van deze sauzen op te sturen zodat ik deze kon reviewen. Het gamma van Blues Hog bestaat uit één rub en 4 sauzen, deze sauzen zijn:

  • Blues Hog OriginalEen stroperige, zoete BBQ saus met een lekkere pikante nasmaak
  • Blues Hog Smokey Mountain: Een update van bovenstaande saus, iets meer lopend, iets minder zoet en met iets meer kick
  • Blues Hog Honey Mustard:  Een typische South Carolina mosterd-saus
  • Blues Hog Tennessee Red: Een saus op basis van azijn en kruiden

Ingrediënten

De ingrediënten die op de verpakking vermeld staan zijn: mosterd, honing, bruine suiker, ketchup, ciderazijn, suiker, zout, water, “kruiden”, chili powder, Worcestershire saus, vanille extract en knoflook.

Geur

Bij het openen van de pot saus is de azijngeur overheersend, als je hem dan even open laat staan trekt de azijngeur weg en blijft de mosterd hangen. Op de achtergrond is een zoete zweem aanwezig.

Visueel

Blues Hog Honey MustardHet is een dikke, bijna stroperige saus met een goudbruine kleur. Ze is ondoorzichtig met zichtbare spikkeltjes van de kruiden, vooral zwarte en rode peper.

Smaak uit het potje

Net zoals de Blues Hog Original is dit een saus die je niet kan negeren. We proeven kort een licht zoete toets waarna de ciderazijn snel op de voorgrond komt. Door het zure van de azijn heen kunnen we duidelijk de mosterd proeven. De saus heeft een complexe nasmaak waarbij de azijn en de kruiden vechten om je aandacht. Er is zeker een zoete smaak aanwezig in de achtergrond maar het deed me eerder aan suiker dan aan honing denken.

Smaak op kip

Blues Hog Honey Mustard op kipPersoonlijk vind ik dat deze saus op kip het best tot zijn recht komt. De saus blijft heel goed “kleven” aan het vlees wat het gemakkelijk maakt om een dik laagje op je vlees aan te brengen. De saus wordt dof na het karameliseren waarna het niet meer van het vlees los komt, ook niet tijdens het keren. Hoewel de saus best veel suiker bevat is het best te combineren met een zoete rub. Net zoals de eerdere proef-test overheerst de azijn en het kan dus wat zoet gebruiken om in balans te blijven. Het is een heel andere ervaring dan de meeste BBQ sauzen op basis van tomaat die we gewoon zijn.

Conclusie

Dit is een typische South Carolina saus op basis van azijn en mosterd. Het is een aangename afwisseling met de BBQ sauzen die we gewoon zijn omdat die vrijwel altijd gebaseerd zijn op tomaat. Het is, vanwege de azijnbasis, wel een smaak waaraan je moet wennen. Het is daarom zeker geen typische honing-mosterd saus zoals wij die kennen, in tegendeel, om de honing terug te proeven moest ik goed zoeken. Een South Carolina saus zou zeer goed moeten gaan met varkensvlees maar daarop kon het mij (nog) niet bekoren, op kip daarentegen kon deze lekkere saus mij zeker overtuigen.

Waar te koop

Bij BBQGuru.be (België) en vuurenrook.nl (Nederland)

(Dit bericht werd gesponsord door BBQGuru.be)

Reageren is op dit artikel niet toegestaan.