Review: brikettenstarter Ecobrasa

Ecobrasa brikettenstarter
Geplaatst door op 6 juli 2013

Ecobrasa brikettenstarterIk heb het nooit onder stoelen of banken gestoken: ik ben enorm tevreden met mijn brikettenstarter. Toch heeft die één nadeel: hij is eigenlijk te groot voor low & slow BBQ.

Om vlees lang te roken op een relatief lage temperatuur (zoals bij die heerlijke fall-of-the-bone ribben) heb je slechts een klein aantal briketten nodig om een constante temperatuur van (bijvoorbeeld) 130°C aan te houden.

Afhankelijk van de kwaliteit en grootte van je brandstof is 15 à 20 hete briketten al meer dan voldoende om die temperatuur te bekomen. Bij een grote brikettenstarter (met een inhoud van 6,5 liter) zoals diegene die ik al had is dan enkel de bodem gevuld en krijg je dus niet het “schoorsteeneffect” waarvoor de starter eigenlijk gemaakt is.

De oplossing?

Tja, als je veel kolen/briketten kunt aansteken met een groot model, dan kan je gemakkelijk weinig kolen aansteken met een kleiner model 🙂

brikettenstarter

Ecobrasa (maar weber ook ondertussen) heeft zo’n kleiner model (1,5 liter) in hun gamma. Doordat deze brikettenstarter een kleinere diameter heeft zijn de briketten altijd gestapeld, ook als je er zelfs maar een stuk of 10 gebruikt, en blijft het principe van deze starters  gehandhaafd: de onderste kolen steken die erboven aan door het “schoorsteeneffect”.

Ik heb deze brikettenstarter nu al een tijdje en ik merk dat ik meer naar deze kleine starter grijp dan naar mijn grote. Welke brikettenstarter ik voorkeur aan geef wordt eigenlijk alleen nog maar bepaald door de hoeveelheid houtskool of briketten die ik wil aansteken. Voor indirecte grillen op één BBQ gebruik ik altijd de kleine starter van Ecobrasa (10 à 20 briketten), voor direct grillen op een groot oppervlak of voor het aansteken van meerdere barbecues gebruik ik mijn grote starter van Weber (meer dan 20 briketten).

Kleine en grote brikettenstarter

Links de brikettenstarter van Ecobrasa (1,5l), rechts die van Weber (6,5l)

Qua kwaliteit heb ik nog geen verschil gemerkt tussen de grote starter van Weber en de kleinere starter van Ecobrasa. Een verschil is wel dat het handvat van de Ecobrasa starter van hout is en die van Weber is in plastiek. Voor mij maakt het geen verschil uit want ik bewaar beide starters in het tuinhuis en ik steek mijn brikettenstarters ook nooit in de vaatwas 😉

Dit is een top toestel waar ik met veel tevredenheid gebruik van maak!

Waar te koop

Bij BBQGuru.be (België) en vuurenrook.nl (Nederland)

(Dit bericht werd gesponsord door BBQGuru.be)

Reageren is op dit artikel niet toegestaan.