Review: CDN digitale kernthermometer

CDN kernthermometer
Geplaatst door op 15 maart 2013

CDN kernthermometer Ik kreeg van Martijn van BBQGuru.be en vuurenrook.nl een kernthermometer van het merk CDN toegestuurd met de vraag of ik hem eens wou testen. Natuurlijk wou ik dat! De digitale kernthermometer van CDN is een goedkope thermometer die een groter bereik heeft dan de IKEA fantast, die maar tot 130°C kan.

Het bereik

Wie regelmatig op temperatuur grilt in plaats van op het gevoel of het zicht (doen!) zal nu misschien zijn wenkbrauwen fronsen. Want inderdaad, als je de lijst van kerntemperaturen bekijkt zal je zien dat 130°C ruim voldoende is om je gerecht taaier te krijgen dan die oude lederen pantoffel waar je hond nu op ligt te kauwen.

Dus waarom is die maximum temperatuur van een thermometer dan zo belangrijk? Bij het indirect grillen is het belangrijk om je temperatuur binnen bepaalde waarden te houden en deze zo stabiel mogelijk te houden. (Ik post deze dome-temperatuur trouwens bij de meeste BBQ recepten zodat dit een handige leidraad kan zijn.) Veel barbecues hebben een thermometer in het deksel zitten maar die is even betrouwbaar als de weersvoorspelling voor volgende maand dus is het beter om op een alternatief te vertrouwen. En dat alternatief bestaat erin om met een (digitale) thermometer zoals deze van CDN de temperatuur te meten ter hoogte van het rooster. Dit kan je doen door de probe (de metalen naald waar de temperatuursensor in zit) door een aardappel te prikken en zo op het rooster te leggen. Of nog beter, door een kurk: dan heb je meteen een excuus om nog een lekker flesje wijn open te trekken en je kan de kurk meerdere keren gebruiken. Ga wel eerst eens met een priem door de kurk, anders zal je lang staan duwen 🙂

Het temperatuurbereik van een thermometer moet dus voldoende groot zijn en dat is met deze digitale thermometer van CDN zeker in orde. Deze kernthermometer geeft betrouwbaar de temperatuur weer tussen 0 en 200°C. Hoe het komt dat ik weet dat deze thermometer betrouwbaar is vraag je jezelf af? Door te meten natuurlijk!

Meten is weten

CDN kernthermometer - testen

Elke keer ik een nieuwe thermometer in huis haal is het eerste wat ik doe testen of hij betrouwbaar is. Dat testen is heel eenvoudig: denk even terug aan de natuurkundeles van vroeger. Voor deze test hebben we namerlijk maar één iets nodig en dat is water. We weten immers allemaal dat ijswater een temperatuur heeft van 0°C en kokend zuiver water een temperatuur van 100°C want dat heeft de vriendelijke man Anders Celcius voor ons geregeld. In de praktijk zal je die 100°C echter enkel bereiken met gesteriliseerd water, in gewoon water zitten onzuiverheden die er voor zorgen dat je die 100°C net niet bereikt.

Dus om deze digitale thermometer te testen vul ik een maatbeker vol met ijs, voeg water toe en laat dit even staan. Na een tien-tal minuutjes meet ik de temperatuur en deze moet 0°C zijn wat bij deze digitale thermometer van CDN inderdaad het geval was.

CDN thermometerDaarna heb ik een flinke pot water aan de kook gebracht en de probe in het water gehangen, hierbij moet je wel goed opletten dat de probe de bodem van de kookpot niet raakt. Zoals daarjuist vermeld is het de bedoeling dat de thermometer in kokend water 98 of 99°C aangeeft. De CDN thermometer geeft mooi 99°C dus dat was allemaal prima. Hier begon mijn IKEA fantast trouwens duidelijk af te wijken: het schermpje gaf meer dan 100°C aan wat uiteraard niet kan kloppen.

En dan verder…

De digitale thermometer van CDN is eenvoudig te bedienen: 2 knoppen om de alarmtemperatuur te verhogen of verlagen, een stop-knop om de piep-toon van het alarm te stoppen, een knop om het alarm in of uit te schakelen en achteraan een knopje om te wisselen tussen Fahrenheit en Celcius.

De thermometer komt niet niet stevig over door het gebruik van al het plastiek maar ik ken wel enkele mensen die hem al een paar jaar gebruiken dus blijkbaar is de bouwkwaliteit beter dan het lijkt. Voor die prijs kan je natuurlijk ook geen wonderen verwachten dus daar heb ik zelf niet zo’n probleem mee.

Dit toestelletje is niet waterdicht dus je bewaart het best binnen en let er op dat je hem overdekt tijdens een regenachtige BBQ sessie.

Conclusie

Ik ben er tevreden mee en zal hem vanaf nu voor al mijn BBQ sessies gebruiken om de temperatuur ter hoogte van het rooster te meten. Als je op zoek bent naar een goedkope digitale thermometer met alarm die een groter bereik heeft dan bijvoorbeeld de IKEA Fantast dan is deze thermometer volgens mij een prima keuze. Leg deze dus gerust mee in je winkelmandje de volgende keer je gaat shoppen bij BBQGuru.be!

(Dit artikel werd gesponsord door BBQGuru.be)

12 reacties op Review: CDN digitale kernthermometer

 1. Johan van der Felzj

  Nee ik gebruik dat nog niet , maar het lijkt me wel handig

  • Marieke

   Heb je het aan/uit-knopje van de CDN gevonden?
   Wij niet! Halen nu de batterij eruit, beetje onhandig.
   Dit had de vorige versie van Ikea ook, maar de huidige heeft volgens mij wel gewoon een aan/uit-knopje.

 2. Chris

  Dag Marieke

  Deze digitale kernthermometer heeft inderdaad geen aan/uit-schakelaar. het toestelletje is echter zodanig zuinig dat dit ook niet nodig is. Ik gebruik het apparaatje nu al meer dan een jaar en de meegeleverde batterij is nog steeds niet leeg!

  Groeten,
  Chris

 3. Paula

  Ik heb er eentje voor mijn verjaardag gekregen, maar heb er juist mee gebakken. Ze zeiden tegen mij 70 graden moet dat hebben voor cake. Maar de cake was nog niet gebakken. Waar kan ik de temperaturen vinden voor gebak?

  • Chris

   Dag Paula,

   Proficiat met zowel je cadeau als je verjaardag!

   Met cake en gebak heb ik minder ervaring en heb ik nog niet klaargemaakt met een kernthermometer. Cake controleer ik zelf altijd met een satéprikker, als hij droog blijft is de cake gaar.

   Groeten,
   Chris

 4. Pieter

  Inderdaad een fijne thermometer, alleen is de kwaliteit van het snoertje met voeler ronduit slecht.
  Ik doe er hooguit een half jaar mee, en dan stopt de thermometer er mee. Geeft dan in plaats van de temperatuur HI aan.
  Ben daarom benieuwd of deze voelers ook los te koop zijn.

  Pieter

 5. Anneke

  Wat je mist aan deze thermometer is dat er geen timer op zit. Ik heb er een van Voltcraft (Conrad) en die heeft er wel die gecombineerd te gebruiken is. Mijn vorige zag er hetzelfde uit, heette anders en heeft het jarenlang uitgehouden. Wanneer je HI op het scherm ziet ligt meestal niet aan de naald! De batterij is dan op of het apparaat is kaduuk…
  Die van IKEA heb ik ook en voldoet ook. Zeker wanneer je de prijs van €8,95 in aanmerking neemt. Die van mij was ongeveer €25.
  Die gecombineerde heb ik alleen bij Conrad gevonden. Alle winkels in Den Haag verkopen die met 1 functie.

 6. Wilma

  Ik heb de CDN DTP392 gebruikt in mijn combistoomoven om een kiprollade te braden. Progamma: hete lucht + stomen. Dit zou normaal zo’n 70-90 minuten moeten duren. De kerntemperatuurmeter ingesteld op 75 gr. C, hierbij zou de rollade gaar moeten zijn.
  Al na 35 minuten gaf het apparaatje aan dat mijn rollade de temp. van 75 graden bereikt zou hebben! Onmogelijk.

  Wie weet wat hier fout is gegaan?

  • Chris Maes

   Dag Wilma,

   Bij een gevulde rollade is het mogelijk dat de vulling veel sneller gaart dan het vlees zelf, als je dan net de thermometer in de vulling hebt zitten zou het bijvoorbeeld kunnen dat je niet de temperatuur van het vlees meet maar van de vulling. De kernthermometer eens herplaatsen zou in dat geval een andere waarde moeten geven.

   Als je twijfelt aan de accuraatheid van je toestel kan je altijd eens de test uitvoeren zoals ik hierboven heb beschreven (0°C en 99 à 100°C).

   Groeten,
   Chris

 7. Flo

  Mijn CDN termomether is er binnen 2 maanden mee opgehouden, hij geeft alleen 60 graden C aan of hoger, gaat niet meer naar de gewone temperatuur. Kan hem niet recetten, behalve de batterij er uit halen. Maakt allemaal niets uit. Volgens mij kan ik hem nu alleen nog weggooien.

  • Chris Maes

   Dag Flo,

   Dat is jammer, als hij zo snel kapot is gegaan lijkt het een productiefout. In dat geval neem je best contact op met de winkel waar je hem gekocht hebt zodat je je kan beroepen op de garantie.

   Groeten,
   Chris

   PS: Het exemplaar van deze review werkt na 3 jaar nog steeds.

 8. Henriette

  Ik gebruik deze ook maar ik heb het idee dat de lampjes niet werken. Als ik het alert aanzet zie ik noch het groene noch het rode lampje branden. Hoort dit zo?