Review: CDN digitale kernthermometer

CDN kernthermometer
Geplaatst door op 15 maart 2013

CDN kernthermometer Ik kreeg van Martijn van BBQGuru.be en vuurenrook.nl een kernthermometer van het merk CDN toegestuurd met de vraag of ik hem eens wou testen. Natuurlijk wou ik dat! De digitale kernthermometer van CDN is een goedkope thermometer die een groter bereik heeft dan de IKEA fantast, die maar tot 130°C kan.

Het bereik

Wie regelmatig op temperatuur grilt in plaats van op het gevoel of het zicht (doen!) zal nu misschien zijn wenkbrauwen fronsen. Want inderdaad, als je de lijst van kerntemperaturen bekijkt zal je zien dat 130°C ruim voldoende is om je gerecht taaier te krijgen dan die oude lederen pantoffel waar je hond nu op ligt te kauwen.

Dus waarom is die maximum temperatuur van een thermometer dan zo belangrijk? Bij het indirect grillen is het belangrijk om je temperatuur binnen bepaalde waarden te houden en deze zo stabiel mogelijk te houden. (Ik post deze dome-temperatuur trouwens bij de meeste BBQ recepten zodat dit een handige leidraad kan zijn.) Veel barbecues hebben een thermometer in het deksel zitten maar die is even betrouwbaar als de weersvoorspelling voor volgende maand dus is het beter om op een alternatief te vertrouwen. En dat alternatief bestaat erin om met een (digitale) thermometer zoals deze van CDN de temperatuur te meten ter hoogte van het rooster. Dit kan je doen door de probe (de metalen naald waar de temperatuursensor in zit) door een aardappel te prikken en zo op het rooster te leggen. Of nog beter, door een kurk: dan heb je meteen een excuus om nog een lekker flesje wijn open te trekken en je kan de kurk meerdere keren gebruiken. Ga wel eerst eens met een priem door de kurk, anders zal je lang staan duwen 🙂

Het temperatuurbereik van een thermometer moet dus voldoende groot zijn en dat is met deze digitale thermometer van CDN zeker in orde. Deze kernthermometer geeft betrouwbaar de temperatuur weer tussen 0 en 200°C. Hoe het komt dat ik weet dat deze thermometer betrouwbaar is vraag je jezelf af? Door te meten natuurlijk!

Meten is weten

CDN kernthermometer - testen

Elke keer ik een nieuwe thermometer in huis haal is het eerste wat ik doe testen of hij betrouwbaar is. Dat testen is heel eenvoudig: denk even terug aan de natuurkundeles van vroeger. Voor deze test hebben we namerlijk maar één iets nodig en dat is water. We weten immers allemaal dat ijswater een temperatuur heeft van 0°C en kokend zuiver water een temperatuur van 100°C want dat heeft de vriendelijke man Anders Celcius voor ons geregeld. In de praktijk zal je die 100°C echter enkel bereiken met gesteriliseerd water, in gewoon water zitten onzuiverheden die er voor zorgen dat je die 100°C net niet bereikt.

Dus om deze digitale thermometer te testen vul ik een maatbeker vol met ijs, voeg water toe en laat dit even staan. Na een tien-tal minuutjes meet ik de temperatuur en deze moet 0°C zijn wat bij deze digitale thermometer van CDN inderdaad het geval was.

CDN thermometerDaarna heb ik een flinke pot water aan de kook gebracht en de probe in het water gehangen, hierbij moet je wel goed opletten dat de probe de bodem van de kookpot niet raakt. Zoals daarjuist vermeld is het de bedoeling dat de thermometer in kokend water 98 of 99°C aangeeft. De CDN thermometer geeft mooi 99°C dus dat was allemaal prima. Hier begon mijn IKEA fantast trouwens duidelijk af te wijken: het schermpje gaf meer dan 100°C aan wat uiteraard niet kan kloppen.

En dan verder…

De digitale thermometer van CDN is eenvoudig te bedienen: 2 knoppen om de alarmtemperatuur te verhogen of verlagen, een stop-knop om de piep-toon van het alarm te stoppen, een knop om het alarm in of uit te schakelen en achteraan een knopje om te wisselen tussen Fahrenheit en Celcius.

De thermometer komt niet niet stevig over door het gebruik van al het plastiek maar ik ken wel enkele mensen die hem al een paar jaar gebruiken dus blijkbaar is de bouwkwaliteit beter dan het lijkt. Voor die prijs kan je natuurlijk ook geen wonderen verwachten dus daar heb ik zelf niet zo’n probleem mee.

Dit toestelletje is niet waterdicht dus je bewaart het best binnen en let er op dat je hem overdekt tijdens een regenachtige BBQ sessie.

Conclusie

Ik ben er tevreden mee en zal hem vanaf nu voor al mijn BBQ sessies gebruiken om de temperatuur ter hoogte van het rooster te meten. Als je op zoek bent naar een goedkope digitale thermometer met alarm die een groter bereik heeft dan bijvoorbeeld de IKEA Fantast dan is deze thermometer volgens mij een prima keuze. Leg deze dus gerust mee in je winkelmandje de volgende keer je gaat shoppen bij BBQGuru.be!

(Dit artikel werd gesponsord door BBQGuru.be)

12 reacties op Review: CDN digitale kernthermometer