Review: Potato Grilling Rack

Steven Raichlen Potato Grill Rack
Geplaatst door op 17 juni 2013

Steven Raichlen Potato Grill RackAardappelen op de BBQ zijn eigenlijk niet eenvoudig: ze hebben lang nodig en zijn daardoor lastig te timen. Er zijn een aantal manieren om de gaartijd van aardappelen in te korten: je kan ze bijvoorbeeld voorkoken of in aluminiumfolie tussen de hete kolen leggen. Er is echter ook nog een derde manier om de gaartijd van aardappelen te verkorten: de Potato Grilling Rack van Steven Raichlen.

De potato grilling rack is een metalen rek waar je maximaal 4 aardappelen op kan plaatsen. Het rek heeft namelijk vier spiezen die je door de aardappelen kunt steken waardoor ze niet alleen van buiten uit, maar ook van binnenuit worden gegaard. Doordat het rek volledig van metaal is zal het de hitte van de BBQ via de spies geleiden naar de binnenzijde van de aardappel.

Tot zo ver de theorie, maar werkt het ook echt?

Om die vraag te kunnen beantwoorden hebben we het aardappelrek aan een praktijktest onderworpen: we hebben enkele aardappelen klaargemaakt met het aardappelrek en tegelijkertijd een aardappel van dezelfde grootte klaargemaakt volgens exact dezelfde methode, maar niet op het aardappelrek.

aardappelrek

Voor deze test plaatsten we twee aardappelen van 77 en 84 gram op de potato grilling rack en een aardappel van 78 gram ernaast op het rooster (we hadden enkel kleine aardappelen in huis).

Als voorbereiding hebben we de aardappelen gewassen, gedroogd en ingesmeerd met plantaardige olie. Daarna werden ze royaal gekruid met peper, zout, rozemarijn en tijm.

Om het metalen rek op te warmen hebben we dit voor 2 minuten rechtstreeks boven de kolen geplaatst zodat het rek goed heet was. Daarna hebben we het aardappelrek (met handschoenen :-)) verplaatst naar de indirecte zone en de 2 aardappelen op de pinnen gestoken. Op dat moment hebben we ook een aardappel naast het rek geplaatst om te vergelijken. Gedurende de hele test hebben we een temperatuur van 210 tot 230°C aangehouden.

Het resultaat

Aardappelen op de BBQWe hebben de 3 aardappelen gegaard tot een kerntemperatuur van 99°C en bijgehouden hoe lang dit duurde. Het resultaat was als volgt:

  • Aardappel van 77 gram op het potato grilling rack: 57 minuten
  • Aardappel van 84 gram op het potato grilling rack: 65 minuten
  • Aardappel van 78 gram op het rooster: 68 minuten

Uit deze test bleek meteen dat het potato grilling rack doet wat het beloofd: de gaartijd van aardappelen op de BBQ verkorten. We konden trouwens geen verschil proeven tussen de aardappelen die van het aardappelrek kwamen en diegene die we gewoon hadden gegaard. Het rek is gemakkelijk in gebruik en kan in de vaatwas.

Waar te koop

Bij BBQGuru.be (België) en vuurenrook.nl (Nederland)

(Dit bericht werd gesponsord door BBQGuru.be)

2 reacties op Review: Potato Grilling Rack