Voedselveiligheid

Fall of the bone BBQ ribben
Geplaatst door op 21 oktober 2012

Fall of the bone BBQ ribbenHet spreekt voor zich dat voedselveiligheid een topprioriteit moet zijn. Het is immers de nachtmerrie van elke BBQ-er dat je gasten (of jezelf) ziek wordt na het eten van jouw barbecue! Zo’n nieuws gaat uiteraard rond als een lopend vuurtje en het laatste wat je over jezelf wil horen is dat je misschien wel lekker kan grillen maar dat het eten helemaal niet veilig is.

Hou daarom rekening met onderstaande tips om onaangename verrassingen te vermijden en de gezondheid van je gasten niet op het spel te zetten.

Gebruik de juiste ingrediënten

Gebruik steeds hittebestendige olie zoals olijfolie en arachideolie. Verbrande olie of vetstof is zeer schadelijk voor de gezondheid, dus dat willen we vermijden.

Welk (rook)hout gebruiken?

Als je hout gebruikt om je BBQ aan te maken, of als rookhout om je gerechten die heerlijke rooksmaak te geven, dien je er op te letten dat je de juiste houtsoorten gebruikt. Er zijn ook houtsoorten die je helemaal niet mag gebruiken omdat er dan giftige stoffen vrijkomen bij de verbranding, wat je zeker niet mag gebruiken:

  • stukken hout die geverfd of behandeld zijn met bv. beits
  • houtsoorten die hars bevatten (zoals bv. dennenbomen)
  • hout van bomen die niet-eetbare vruchten dragen

Als stelregel kan je stellen dat je alle onbehandelde  houtsoorten kan gebruiken van bomen die eetbare vruchten of noten dragen.

Respecteer de koudeketen

Respecteer (zeker in de zomer!) altijd de koudeketen: diepgevroren, of gekoelde verse producten, hebben altijd een aanbevolen temperatuur. Gaat de temperatuur boven die grenswaarde zullen bacteriën zich razendsnel ontwikkelen. Elke temperatuurstijging betekent een kortere bewaartermijn en hoger risico op voedselvergiftiging. Hou steeds rekening met volgende tips, zeker in de zomer:

  • Leg als laatste de diepvriesproducten in je winkelkar
  • Stop de boodschappen in de auto in een isolerende zak of koelbox
  • Ga onmiddelijk naar huis en stop de producten zo snel mogelijk in de koelkast of diepvriezer
  • Plaats bij voorkeur je producten bovenaan in de koelkast, bij de meeste koelkasten is het daar koeler dan onderaan
  • Ontdooi diepvriesproducten altijd in de koelkast
  • Haal pas vlak voor de bereiding de producten uit de koelkast
  • Zorg dat je diepvriesproducten volledig (in de koelkast) zijn ontdooid
  • Volg steeds de bewaaradviezen op de verpakking

Vermijd kruisbesmetting

Rauw vlees en vis bevat veel bacteriën waarvan Salmonella de bekendste is. Buiten er altijd voor te zorgen dat je vlees en vis goed gaar zijn moet je er ook op letten dat je deze bacteriën niet (onbewust) overdraagt. Dit is zeer belangrijk: je mag je kippenfilet bijvoorbeeld nog zo goed uitbakken; als je het erna om te serveren op hetzelfde bord legt als waarop je de filets in de koelkast hebt ontdooit lopen jij en je gasten nog veel meer risico op voedselinfecties. Met deze tips kom je al een heel eind:

  • Gebruik aparte snijplanken voor het bereiden van rauw vlees en het bereiden van groentes en salades
  • Was altijd je handen (met zeep) na het aanraken van rauw vlees of gebruik hygiënische (horeca)handschoenen
  • Gebruik apart bestek (messen, tangen, vorken, …) voor rauw en gegaard vlees
  • Leg geen rauw vlees vlak naast gegaard vlees op de barbecue
  • hou rauw vlees uit de buurt van kant-en-klare producten
  • Gebruik marinade nooit meer nadien op je gegaarde gerechten
  • Gebruik een kernthermometer om te controleren of je vlees of vis gaar is

Rook zonder vuur

Wanneer voedingsmiddelen verbranden komen er niet alleen kankerverwekkende stoffen vrij (polycyclische aromatische koolwaterstoffen: PAK’s) maar het eten zal ook naar roet smaken. Om dat te vermijden moet je er voor zorgen dat de vlammen niet rechtstreeks met je vlees in contact kunnen komen (De naam van deze BBQ blog is trouwens een verwijzing naar het feit dat (oplaaiende) vlammen ongewenst zijn).

Oplaaiende vlammen worden meestal veroorzaakt door vet dat van het vlees drupt op de kolen of een ander warmtebron. Dit kan je vermijden door gebruik te maken van de indirecte griltechniek of een aluminium schaaltje op de houtskool plaatsen met daarin een bodempje water. Het aluminium laat de warmte eenvoudig door zodat uw vlees niet trager bakt, en het water zorgt ervoor dat afdruipend vet dadelijk geblust is. Uiteraard is voorkomen belangrijker dan genezen en helpt het om je vlees eerst wat te laten uitdruppen of af te deppen met keukenpapier.

Bronnen: e-gezondheid.be, veiligbarbecueen.be, barbecueplanet, test-aankoop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *