Aardappelgratin

Aardappelgratin op de BBQ
Geplaatst door op 7 maart 2013

Aardappelgratin op de BBQOp een gesloten BBQ kan je via de indirecte grilmethode eigenlijk alles klaarmaken wat je in een oven ook kan klaarmaken. Wat aardappelen betreft hoeft het dus niet altijd bij aardappel in de schil of aardappelen met spek te blijven maar kan je ook “ovenschotels” klaarmaken. Dit is een basisrecept voor aardappelgratin maar daarom niet minder lekker! Als je wil kan je er ook nog wat tijm of rozemarijn aan toevoegen voor wat extra smaak, heerlijk in de zomer!

Ingediënten

  • 1 kg aarappelen, bij voorkeur bintjes
  • 1/2 liter (volle) melk
  • 1/2 liter room
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • geraspte kaas
  • boter

Bereiding

Zet een sauspannetje op het vuur en doe er de room en melk in. Kruid naar eigen smaak met peper, zout en nootmuskaat. Voeg het fijngesneden teentje look toe en breng dit mengsel aan de kook. Aardappelgratin op de BBQ
Schil de aardappelen en snijd ze in fijne sneedjes. Was, na het snijden, deze schijfjes niet.Boter een ovenschaal (of een aluminium bakje) in, leg er laagjes aardappelschijfjes in.

Kruid elk laagje met een beetje peper en zout en druk aan.

Aardappelgratin op de BBQ
Giet het mengsel over de aardappelschijfjes totdat ze net onder staan.Als je de aardappelgratin nog niet onmiddelijk wil klaarmaken laat je dit mengsel best eerst afkoelen alvorens er de geraspte kaas over te doen (door de warme melk zou de kaas al beginnen smelten).

Als je de aardappelgratin wel onmiddelijk op de BBQ wil klaarmaken kan je de kaas er op dit moment al over doen

Aardappelgratin op de BBQ
Maak de BBQ klaar voor indirect grillen op 160°C en plaats de schotel op de indirecte zone. Aardappelgratin op de BBQ
Na ongeveer een uurtje zullen de aardappelschijfjes zacht zijn (je moet er vlot kunnen doorheen prikken met een satéstokje of een scherp mes) en heeft de kaas een mooi kleurtje. Aardappelgratin op de BBQ

Smakelijk!

 Aardappelgratin op de BBQ

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *