De onbetrouwbaarheid van je ingebouwde thermometer

Weber thermometer
Geplaatst door op 26 november 2012

Ook al heb je net een fortuin uitgegeven aan je nieuwe glimmende barbecue, de ingebouwde thermometer is waardeloos. Temperatuurverschillen van meer dan 20°C tussen wat de thermometer aangeeft en de werkelijke temperatuur ter hoogte van je gerecht zijn eerder regel dan uitzondering. Gebruik deze thermometer dan ook enkel als indicatie, bijvoorbeeld om te controleren of de temperatuur stabiel blijft.

De oorzaak hiervan is eigenlijk vrij eenvoudig:

Weber thermometerHete lucht stijgt, logischerwijze is de temperatuur boven in de BBQ dan hoger dan de temperatuur onder in de BBQ. Hierdoor zal er dus sowieso een afwijking optreden tussen de temperatuur ter hoogte van het rooster en de temperatuur ter hoogte van de thermometer.

Verder heeft niet elke barbecue de thermometer op de juiste plaats zitten. Bij een kogelBBQ bijvoorbeeld wil je bij het indirect grillen een warme luchtstroom creëren rond het gerecht. Meestal zit daardoor de thermometer rechtover de luchtuitlaat wat als gevolg heeft dat deze thermometer zich recht boven de kolen bevindt en dus zal worden beïnvloed door de directe stralingswarmte van de kolen.

Als laatste kan de oorzaak van een afwijkende temperatuur ook gewoon zeer eenvoudig zijn: Een dure barbecue hoeft namelijk zeker niet te betekenen dat de thermometer ook van de hoogste kwaliteit is…

Ben je niet zeker of je thermometer de juiste temperatuur weergeeft? Je kan dit, vóór het monteren, heel gemakkelijk testen door de temperatuur te meten van ijswater (water met blokjes ijs) en van kokend water. Het ijswater zou tussen 0°C en 1°C moeten weergeven en het kokend water 98°C tot 100°C. Meet je deze waarden dan is je thermometer oké. Dit wil echter niet zeggen dat hij de correcte temperatuur ter hoogte van je gerecht zal weergeven!

Wil je de correcte temperatuur meten ter hoogte van je gerecht zal je een bijkomende thermometer op het rooster moeten plaatsen. Dit kan heel goedkoop door een kernthermometer door een kurk (van wijn of schuimwijn) te steken en dit zo op het (indirecte deel van het) rooster te leggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *