Veel mensen maken van januari een dieet-maand om het extra gewicht van de feestdagen terug kwijt te raken, al dan niet gecombineerd met het goede voornemen om dit jaar wat meer af te vallen. Wie nog steeds aan het diëten is en daar ook nog even mee wil voortdoen slaat dit gerecht best over want het is toch wel vrij stevig 🙂
Voor een fatty is er niet echt een vast recept: het is een rollade van gehakt dat je vult met wat je maar wil (ui, tomaat, paprika, spek, kaas, …). Dit is de beschrijving van de fatty die wij graag eten. En omdat alles beter smaakt met spek rollen wij de rollade nog eens in een matje van ontbijtspek.
Ingediënten
- 1 Kg gemengd gehakt
- 1 ui
- spekblokjes
- 6 plakjes analoogkaas (individueel verpakte smeltkaas)
- BBQ saus (wij hebben Sweet Baby Ray’s Honey gebruikt)
- 16 à 20 sneedjes ontbijtspek
- BBQ rub naar keuze (wij hebben een rub van Plowboys gebruikt)
Bereiding
Snij een vel vershoudfolie af en leg daarop een laagje aangedrukt gemengd gehakt in de vorm van een vierkant of rechthoek | ![]() |
Bestrooi het gehakt met wat BBQ Rub en ui en hou ongeveer een viertal centimeter afstand van zijkanten en de onderkant | ![]() |
Bestrooi het gehakt met spekblokjes | ![]() |
Spreid de plakjes analoogkaas over het spek | ![]() |
Voeg wat barbecuesaus naar keuze toe | ![]() |
Gebruik de vershoudfolie om de fatty op te rollen: vouw één derde van de fatty om naar het midden | ![]() |
Vouw nu de andere zijde van de fatty om zodat je een soort rollade krijgt | ![]() |
Duw de bovenste naad en de zijkanten toe zodat de vulling niet bloot komt | ![]() |
Vouw de vershoudfolie opnieuw rond de fatty en draai de uiteinden op zodat de fatty wat onder spanning komt en een mooie vorm krijgt. Leg de fatty op deze manier in de koelkast zodat het gehakt kan opstijven. | ![]() |
Leg opnieuw een vel vershoudfolie open en maak hierop een spekmatje (bacon weave) van de sneedjes ontbijtspek met (minstens) dezelfde grootte als de oorspronkelijke vorm van het gehakt | ![]() |
Haal de gehaktrol uit de vershoudfolie en leg deze op het spekmatje. Gebruik de vershoudfolie om het spekmatje rond het gehakt te wikkelen | ![]() |
Rol het volledige spekmatje rond het gehakt | ![]() |
Gril de fatty op indirecte wijze op 110 à 130°C tot de kerntemperatuur 74°C bedraagt. Afhankelijk van de dikte zal dit 2 à 3 uur duren. | ![]() |
Als je wil kan je de fatty 20 minuten voor het einde nog eens insmeren met een dun laagje BBQ saus | ![]() |
Smakelijk!
13 reacties op Fatty in een spekmatje