Kersenhout

Axtschlag kersenhout
Geplaatst door op 14 januari 2013

Axtschlag kersenhoutRookhout wordt bij BBQ gerechten regelmatig gebruikt om extra smaak toe te voegen aan een gerecht. Dikwijls is het zelfs zo dat rookhout die typisch heerlijke smaak toevoegt die een gerecht een écht BBQ gerecht maakt. Er zijn heel wat soorten rookhout, wat het soms moeilijk maakt om te kiezen. Om het voor beginnende barbecueërs wat gemakkelijker te maken heb ik besloten om het effect van rookhout te proberen beschrijven.

Omdat het gebruik van rookhout wat wennen is heb ik er bij deze test voor gekozen om kersenhout te gebruiken (merk: Axtschlag, onder andere te koop bij BBQGuru.be), dit is een houtsoort die ik zeker kan aanraden voor wie nog niet eerder met rookhout heeft gewerkt en hiermee wat ervaring wil op doen.

Waarom kersenhout? Kersenhout is een houtsoort met zachte smaak die past bij veel gerechten (alles behalve wild gevogelte en schelpdieren) en waar je weinig verkeerd kan mee doen. Als je iets te lang rookt krijg je bij sommige houtsoorten (zoals hickory, mesquite en pecan) snel een bittere smaak, dit risico is bij kersenhout veel kleiner wat het ideaal maakt om de wereld van het warm roken te verkennen.

Voor de test hebben we 2 stukjes kipfilet bestrooid met Plowboys Fin & Feather, dit is een zachte rub met een licht zure toets van citroen. We hebben voor kipfilet gekozen omdat dit een neutraal stukje vlees is wat goed smaken opneemt.

Kersenhout BBQHet ene stuk hebben we indirect gegrild zonder rookhout en het andere stuk hebben we op dezelfde manier indirect gegrild maar we hebben enkele chunks Axtschlag kersenhout op de hete kolen gelegd.

Chunks (brokken) zijn lekker groot en ideaal om warm te roken: als de stukken rookhout (te) klein zijn vatten ze sneller vuur. Dit is iets dat je bij roken wil vermijden, je wil namelijk dat het hout zo lang mogelijk smeult en langzaam rook afgeeft.

De chunks van Axtschlag hebben een mooie grootte (ongeveer 2x4x4 cm) om te roken maar voor kersenhout mochten ze naar mijn smaak nog iets groter zijn. Wat mij betreft geen probleem, dan leg ik wel gewoon een brokje meer op de kolen.

De kipfilet die gerookt was met het kersenhout had een milde, lichte rooksmaak die zeker niet overheerste die een subtiele zoete tint aan het vlees gaf. De combinatie met kip was héél lekker.

Gezien de zachte smaak is kersenhout het best geschikt voor lange low & slow sessies waarbij de rook de tijd heeft om in het vlees te dringen. Verder is kersenhout niet zo interessant bij stevige, sterk gekruide rubs & glazes, dan zou de subtiele smaak zeker verloren gaan. Roken met kersenhout is dus ideaal voor licht gekruide stukken vlees of vis waar je een extra lichte toets aan wil geven. En zoals eerder vermeld is het ook ideaal om te leren warm roken omdat de kans dat het bitter wordt bij kersenhout zeer klein is.

Wil je ook eens testen wat het effect van rookhout is? Doe mee met onze verloting en win gratis een zak rookhout bij je thuis geleverd!

(Dit artikel werd gesponsord door BBQGuru.be)

 

2 reacties op Kersenhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *