Review: Blues Hog Original BBQ saus

Blues Hog Original
Geplaatst door op 12 april 2013

Blues Hog OriginalIn de Amerikaanse BBQ competities zijn de Blues Hog sauzen héél populair: veel BBQ teams gebruiken deze saus als basis om op verder te werken. Het prikkelde dan ook mijn nieuwsgierigheid toen ik hoorde van Martijn dat deze sauzen vanaf nu ook te koop zijn via BBQGuru.be en vuurenrook.nl. Martijn was zo vriendelijk om mij een pakket van deze sauzen op te sturen zodat ik deze kon reviewen. Het gamma van Blues Hog bestaat uit één rub en 4 sauzen, deze sauzen zijn:

  • Blues Hog Original: Een stroperige, zoete BBQ saus met een lekkere pikante nasmaak
  • Blues Hog Smokey Mountain: Een update van bovenstaande saus, iets meer lopend, iets minder zoet en met iets meer kick
  • Blues Hog Honey Mustard:  Een typische South Carolina mosterd-saus (Lees hier mijn review).
  • Blues Hog Tennessee Red: Een saus op basis van azijn en kruiden

Ingrediënten

De ingrediënten die op de verpakking vermeld staan zijn: bruine suiker, ketchup, ciderazijn, suiker, zout, “kruiden”, chili powder, Worcestershire saus, vanille extract en knoflook.

Geur

Ongetwijfeld zoet. Na het zoete komt ook de azijngeur erdoor en als laatste een combinatie van kruiden.

Visueel

Blues Hog Original close-upHet is een dikke, bijna stroperige saus met een kleur die tussen donkerbruin en bordeaux ligt. Het is een donkere saus met zichtbare spikkeltjes van de kruiden, vooral zwarte en rode peper.

Smaak uit het potje

Dit is een smaakbom: zoals we van de geur konden verwachten is het eerste wat we smaken de suiker. De saus is bijna zo zoet als honing en doet denken aan snoepgoed. Maar samen met het zoete is ook het zure van de ciderazijn aanwezig. En dan moet de suiker wijken voor de kruiden, die de saus een kick geven en zorgen voor de nodige complexiteit. Samen met de suiker blijven de kruiden in een perfecte balans in de mond hangen, een heerlijke nasmaak die lang duurt.

Smaak op kip

Het is duidelijk dat deze saus gemaakt is met BBQ competities als doel. Soms moet je de jury met één hap kunnen overtuigen van je kunsten en dan moet die ene hap vol smaak zitten. Door de stroperige viscositeit kan je een mooi, dik, blinkend laagje saus over het vlees smeren wat het een fantastisch zicht geeft. De saus blijft goed “kleven” aan het vlees. De saus voegt enorm veel smaak toe, maar persoonlijk vond ik de suiker te veel overheersen.

Smaak op ribben

Ribben met Blues HogOmdat ik de smaak op kip dus te zoet vond heb ik ribben gemaakt met Bad Byron’s Butt Rub en op het einde geglazed met een mengsel van 3 delen Blues Hog Original en 1 deel Blues Hog Tennessee Red (op basis van azijn). Over het resultaat kan ik vrij kort zijn: dit waren de beste ribben die ik ooit heb gemaakt, maar omdat elk stukje zo’n smaakbom is had ik er wel vrij snel genoeg van.

Conclusie

Het is duidelijk waarom deze saus zo populair is in de Amerikaanse BBQ competitie: er zit enorm veel smaak in deze saus, smeert goed op het vlees en geeft een mooie glans. Als je de saus te zoet vindt kan je ze wat temperen met een azijn-gebaseerde saus, whisky, appelsap of zelfs water.

Waar te koop

Bij BBQGuru.be (België) en vuurenrook.nl (Nederland)

(Dit bericht werd gesponsord door BBQGuru.be)

Reageren is op dit artikel niet toegestaan.