Dit recept komt van een kennis die ik onlangs aangestoken heb met het BBQ virus. Nadat ik het een eerste gemaakt had proefde ik meteen dat de smaken goed zaten. Ik heb het de dag erna onmiddellijk nog eens gemaakt met enkele kleine aanpassingen in de bereiding en dit is het resultaat.
Zoals met de meeste gerechten kan je ook dit recept nog eindeloos aanpassen. Ik denk bijvoorbeeld aan kaneel bij de suiker mengen of afwerken met een speculooscrumble bovenop het vanille-ijs (of nog beter: speculoos-ijs gebruiken),…
Ingediënten
(voor 6 porties)
- 1 cake (quatre quarts)
- 1 appel
- 50 ml Calvados
- 50 ml appelsap
- Bruine suiker
- Roomijs (vanille of speculoos-ijs)
Bereiding
Schil de appel en haal er het klokhuis uit | |
Snij de appel in schijfjes van maximum 1 cm | |
Marineer de appel voor enkele uren in het 50/50 mengsel van appel en Calvados (kan ook 100% Calvados als je dat lekker vind maar wij vonden 50/50 lekkerder).Ik marineer de appel in een plastic diepvrieszakje, zo heb je minder marinade nodig voor hetzelfde resultaat. | |
Gril de appel boven de directe zone op een stukje aluminiumfolie of een fijne rooster tot ze zacht zijn (je wil geen appelmoes, er mag nog wat bite in zitten maar ze mogen niet keihard zijn).Keer de schijfjes af en toe. | |
Leg ondertussen een plakje cake op een stukje alumiminiumfolie om straks een papillot van te maken. | |
Leg de appelschijfjes op het plakje cake en bestrooi met bruine suiker. | |
Vouw de papillot dicht en gril nog enkele minuten op directe wijze met het appelschijfje naarboven zodat de bruine suiker kan karameliseren. |
Serveer onder een bolletje (vanille)ijs
Smakelijk!
Bron: Jupilerman