BBQ wedstrijden: WBQA en KCBS

EK BBQ 2012 Torhout
Geplaatst door op 23 februari 2013

BBQ wedstrijden zijn in Amerika alomtegenwoordig en ook hier in Europa bestaan ze al een hele tijd. Toch kan je de typisch Amerikaanse wedstrijden niet vergelijken met de meeste wedstrijden die we hier in Europa gewoon zijn, al komt daar stilaan ook verandering in.

Om een wedstrijd goed te laten verlopen zijn uiteraard spelregels nodig: het wedstrijdreglement. Maar een BBQ team doet meestal niet mee met één wedstrijd, maar verschillende wedstrijden. Dan is het op zich wel handig als de spelregels gelijk zijn, of in elk geval goed op elkaar lijken. En dan komen organisaties zoals de WBQA en KCBS in de picture:

WBQA

EK BBQ 2012 TorhoutDe WBQA, of voluit de World Barbecue Association, is een organisatie die het barbecueën promoot. De belangrijkste activiteit die deze organisatie uitvoert is het certificeren, reglementeren en controleren van BBQ wedstrijden die vooral in Europa plaats vinden. Tussen verschillende WBQA wedstrijden onderling kunnen grote verschillen optreden, zo liggen de gerechten bijvoorbeeld niet vast en worden soms ingrediënten verplicht om in gerechten verwerkt te worden. De jurering van gerechten gebeurt niet blind (een jurylid kan weten welk team hij of zij op een gegeven moment jureert) en de gerechten zijn meestal van een hoog gastronomisch niveau. Elk deelnemend land heeft een eigen lokale afdeling zoals het BBQA (Belgian Barbecue Association) in België.

KCBS

BBQ RibsDe KCBS, of voluit de Kansas City Barbecue Society, is een Amerikaanse non-profit organisatie die het barbecueën al meer dan 30 jaar promoot. De belangrijkste activiteit die deze organisatie uitvoert is het certificeren, reglementeren en controleren van meer dan 400 BBQ wedstrijden die jaarlijks plaats vinden. Deze wedstrijden vinden vooral plaats in Amerika, maar ook op ons continent krijgt het KCBS stilaan voet aan de grond. Een voorbeeld hiervan is de Tony Stone Low & Slow Competition, dit is de eerste KCBS gesanctioneerde wedstrijd die in Europa werd georganiseerd in 2012!

Dat de KCBS een Amerikaanse organisatie is, is heel duidelijk. In tegenstelling tot de gastronomische gerechten die op een WBQA wedstrijd worden bereid, liggen de gerechten bij een KCBS wedstrijd vast: kip, ribben, pulled pork en brisket. Op elke KCBS wedstrijd worden deze 4 gerechten bereid, steeds volgens dezelfde regels en de resultaten worden steeds op dezelfde manier (blind) gejureerd. Op die manier bekom je heel consistente wedstrijden en jurering doorheen heel Amerika (en nu ook daarbuiten).

Bron: Website WBQA en KCBS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *