Direct grillen

Direct grillen
Geplaatst door op 24 oktober 2012

Direct grillenDe meeste barbecueërs grillen op een directe manier, dit wil zeggen dat je het vlees of vis rechtstreeks boven de kolen roostert, meestal op een (te) hoog vuur. Deze manier van grillen is ideaal voor kleinere stukken vlees zoals steaks, kippenfilets, hamburgers,… Voor grotere stukken vlees of vis daarentegen gebruik je beter een andere manier, namelijk het indirect grillen.

Ook bij het direct grillen is het interessant om een koelere zone in te richten: daar kan je dan even een stuk vlees/vis laten rusten als je bijvoorbeeld een bijgerecht mee grilt en de gaartijd verschillend is. Een koelere zone op je gril bekom je door de kolen of brikketten van je houtskoolbarbecue aan één kant te schuiven. Bij sommige barbecues ben je verplicht om de hete zone in het midden in te richten omdat enkel in het midden lucht wordt aangezogen. Bij een kogelbarbecue heb je hierin meer flexibiliteit.

Direct GrillenNeem de tijd om je barbecue beter te leren kennen zodat je deze techniek goed onder de knie krijgt. Hou er verder ook rekening mee dat veel grillers veel te veel houtskool of brikketten gebruiken en hierdoor aan een veel te hoge temperatuur grillen. Het is veel beter om met minder brandstof te starten en af en toe wat kolen toe te voegen: op deze manier bekom je een middelmatige temperatuur en is het een pak eenvoudiger om de juiste gaartijd van je gerechten te bekomen.

Waar je bij het direct grillen zeker rekening moet mee houden is het risico van oplaaiende vlammen. Dit is iets dat je echt wil vermijden want door het rechtstreekse contact tussen je gerechten en de vlammen ontstaan giftige en kankerverwekkende stoffen. Lees het artikel over voedselveiligheid om te ontdekken hoe je dit kan voorkomen.

Op zoek naar BBQ recepten om deze directe griltechniek uit te proberen? Klik dan op deze tag van direct grillen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *