Zacht gemarineerde scampi’s

Geplaatst door op 24 oktober 2012

scampi op de bbqScampi’s op de BBQ is voor de meeste beginners niet gemakkelijk. Met de directe grilmethode (zoals de meesten scampi’s grillen) is de grens tussen niet uitgebakken en te droog zeer fijn, wat het moeilijk maakt om de scampi’s er op het juiste moment af te halen. De oplossing die ik hiervoor heb bedacht is zeer eenvoudig en kan je op deze pagina lezen. Met dit recept maak je hele zachte scampi’s. Dit is ideaal om als BBQ hapje aan je gasten te geven, bijvoorbeeld met een prikkertje erbij.

Ingrediënten

Onderstaande ingrediënten is als hapje voor 2 personen

  • 200 gram scampi’s
  • een halve ui
  • 1 deciliter olijfolie (7 eetlepels)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel lookpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • peper en zout

Bereidingswijze

  • Pel de scampi’s en verwijder het darmkanaal.
  • Versnipper de ui en meng de ingrediënten samen.
  • Voeg de scampi’s toe en meng goed zodat alle scampi’s gelijkmatig zijn bedekt.
  • Giet het hele mengsel over in een kom of vershoudzakje en laat een kwartiertje rusten in de koelkast.
Scampi's op de BBQ

 

Grillen

  • Maak de BBQ klaar voor grillen op indirecte wijze op een temperatuur van maximum 200°C (lager kan geen kwaad maar duurt langer).
  • Plaats het aluminium bakje een aantal minuten in de directe zone op de rooster vlak boven de kolen en roer regelmatig.
Scampi op de BBQ - direct grillen
  • Verplaats na een aantal minuten het aluminium bakje naar de indirecte zone en sluit het deksel. Roer af en toe.
  • Na een tiental minuten verplaats je de scampi’s nog heel even naar de directe zone zodat ze goed heet kunnen worden opgediend.
Scampi op de BBQ - indirect grillen
  • Doordat de scampi’s in hun marinade hebben kunnen sudderen, in plaats van rechtstreeks boven de hete kolen te grillen, zullen ze heerlijk mals zijn en niet te droog.
Scampi op de BBQ

Eens je deze techniek goed onder de knie hebt kan je nog eventueel wat spelen met rook(hout) zoals bijvoorbeeld lavendel of kan je de scampi’s direct grillen.

Smakelijk!

scampi op de bbq

 

2 reacties op Zacht gemarineerde scampi’s

  1. MaNo

    Kan je dit gerechtje ook bereiden in een grillpan?

    • Chris

      Dag MaNo,

      Dat kan zeker! De smaak van dit gerecht komt namelijk uit de marinade.

      De truck met het aluminium bakje kan je bijvoorbeeld ook toepassen in een gewone wokpan als je ze graag zacht eet (dan bedoel ik om de scampi’s EN de marinade te verhitten in de wokpan, een aluminium bakje heb je dan natuurlijk niet meer nodig). Zorg wel altijd dat de marinade voldoende verhit is, daar deze in contact is gekomen met de rauwe vis.

      Sommige mensen hebben hun scampi’s graag knapperig (direct op de BBQ/grill/(grill)pan), anderen eten dit dan weer heel graag als ze nog zacht wat zijn (verhitten samen met de marinade).

      Groeten,
      Chris

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>