De “Rook zonder Vuur” hamburger

Rook zonder Vuur burger
Geplaatst door op 30 mei 2013

Rook zonder Vuur burger

Ik had eerder al aangegeven dat we op zoek waren naar de perfecte burger en we hebben het gevoel dat we met onderstaand recept een mijlpaal hebben bereikt: deze hamburger komt voor ons in de buurt van de perfectie.

Ingrediënten

(voor 2 hamburgers van 150 gram)

  • 300 gram vet rundsgehakt (20 tot 25% vet is ideaal)
  • 20-tal spekblokjes
  • 2 TL fijngesnipperde ui
  • uiringen
  • 1 EL BBQ saus (bv Sweet Baby Ray’s Honey)
  • 1 ei
  • 1 TL zwarte peper
  • 2 EL ongekruid paneermeel
  • 1 TL knoflookpoeder
  • 5 druppels worcestershiresaus
  • 1 TL paprikapoeder
  • 2 TL peterselie
  • analoogkaas (smeltkaas)

Bereiding

Snij de spekblokjes in fijne stukjes en snipper een ui fijn. Bak de spekblokjes op een matig vuur en voeg enkele minuten later de ui toe. De spekblokjes moeten gebakken zijn (maar niet hard) en de ui geglaceerd (zacht maar niet gebruind).Laat het spek en de ui afkoelen. Spek en ui bakken
Meng de ingrediënten voor het gehakt:

  • 300 gram gemengd gehakt
  • 1 EL BBQ saus (bv Sweet Baby Ray’s Honey)
  • 1 ei
  • 1 TL zwarte peper
  • 2 EL ongekruid paneermeel
  • 1 TL knoflookpoeder
  • 5 druppels worcestershiresaus
  • 1 TL paprika
  • 2 TL peterselie
  • Opgebakken ui en spek
Gehakt
Verdeel het gehakt over gelijke vormen, dit kan je met de hand doen maar zelf doe ik het altijd met een serviettenring (voor sliders), een glas (foto hiernaast) of de redneck hamburgerpers. Gehakt hamburgers
Maak met de onderkant van een lepel een kuiltje in het midden van de burger. Dit zal er later voor zorgen dat, als de hamburger uitzet tijdens het grillen, hij niet bol komt te staan.Laat de hamburgers hierna minstens een uurtje opstijven in de koelkast zodat hij niet uit elkaar valt bij het grillen. Rook zonder Vuur burger
Bereid de BBQ voor op direct grillen over een matig vuur. Gril de hamburgers op directe wijze voor ongeveer 5 minuten per kant.Optioneel: Gril ondertussen ook enkele uiringen, ongeveer ook 5 minuten per kant op directe wijze. hamburgers grillen
Als de hamburgers bijna gaar zijn draai je ze een laatste keer om zodat de heetste kant bovenaan is en verplaats je ze naar de indirecte kant van de gril of een koelere zone.Leg de uiringen op de hamburgers en leg hier bovenop een stukje analoogkaas.De hamburger is klaar als de kaas gesmolten is. Gegrilde hamburgers

De toppings waar je de burger mee afwerkt hangt uiteraard sterk af van je eigen smaak maar wij eten het graag met een sneedje tomaat erbovenop en wat saus (mayonaise, ketchup, BBQ saus, …).

Wat de broodjes betreft eten we dit liefst op een “wit bolletje”: dit is een zacht broodje dat je kan vergelijken met sandwichdeeg en voor zover ik weet enkel in Nederland te koop is (bijvoorbeeld bij Albert Heijn).

Smakelijk!

Rook zonder Vuur burger


Heb je deze hamburger zelf gemaakt? Laat dan zeker weten wat je ervan vond als een reactie op dit bericht!

één reactie op De “Rook zonder Vuur” hamburger

  1. Pingback: Blog Henri Matthijssen » Perfecte Hamburger?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *