Veilig BBQ’en

Geplaatst door op 10 oktober 2012

“Echte” barbecueërs doen het natuurlijk het hele jaar door, maar op warme zomeravonden (en zeker in de weekends) is het soms moeilijk om een straat in te rijden waar niet die zalige geur hangt van gegrilde steaks,  scampi-spiesjes en vuurkruiden.

Als je iemand spreekt over barbecue komt hem/haar het water in de mond: en terecht, want wat is er nu leuker dan een hete zomeravond afsluiten met heerlijke maaltijd samen met vrienden en familie. Terwijl de volwassenen genieten van de aperitief, het fris biertje of een glaasje wijn spelen de kinderen vol enthousiasme en energie in de tuin.

En daar gaat het spijtig genoeg soms mis: zorg ervoor dat de gezelligheid van die mooie zomeravond niet omslaat in een nachtmerrie! Hou er steeds rekening mee dat een ongeval met een barbecue vrijwel altijd zal resulteren in pijnlijke verwondingen met soms blijvende littekens tot gevolg.

Minimaliseer de risico’s op ongevallen en brandwonden door steeds volgende tips toe te passen:

  • Zorg dat de barbecue stabiel staat: plaats hem op een stevige, vlakke ondergrond
  • Steek een barbecue nooit aan met aanmaakvloeistof!
  • Plaats de barbecue voldoende ver van bomen, struiken, parasols, …
  • Kies een plek uit de wind of houdt rekening met de windrichting, zodat uw gasten niet in de rook zitten of last hebben van overwaaiende vonken
  • Zorg dat je altijd iets bij de hand hebt moest het toch mis gaan: een brandwerend deken, emmer water, emmer zand of brandblusser om het vuur te doven
  • Draag altijd brandwerende handschoenen en een schort
  • Hou (spelende) kinderen en huisdieren uit de buurt: leg hen duidelijk uit wat je aan het doen bent en wat de gevaren zijn. Leg hen duidelijk uit dat het heel gevaarlijk is om dicht bij de barbecue te komen
  • Beperk het alcoholgebruik tijdens het grillen
  • Steek een houtskoolbarbecue tijdig aan zodat deze voldoende kan “voorbranden”
  • Wees voorzichtig met loshangende kledij
  • Houtskool (ook de as) kan nog urenlang nagloeien
  • Hou er rekening mee dat na het doven van de barbecue het metaal nog lang heet kan blijven
  • Verplaats nooit een brandende, of nog hete, barbecue
  • Laat een barbecue niet onbeheerd achter

2 reacties op Veilig BBQ’en

  1. Zoutje

    Nog een tip waar je hopelijk iets mee bent :

    Hoe steekvlammen vermijden bij het barbecuen?

    Afdruipend vet kan gevaarlijke steekvlammen veroorzaken die het vlees (en soms al eens een wenkbrauw) verbranden.
    Vet wegsnijden is een mogelijke oplossing, maar dit gaat ook wel ten koste van de smaak.

    Wat wel eenvoudig werkt, is een aluminium schaaltje op het houtskool onder het vlees plaatsen, met een klein bodempje water. Het aluminium laat de warmte eenvoudig door zodat uw vlees niet trager bakt, en het water zorgt ervoor dat afdruipend vet dadelijk geblust is.

    • Chris

      Dat is een goede tip Zoutje. Ik schrijf binnenkort nog een artikel over direct grillen en dan zal ik je tip er zeker in vermelden, bedankt om te delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *