6 kruiden die je makkelijk zelf kan kweken

Geplaatst door op 29 juli 2014

spice-1237723_99402357De ingrediëntenlijst van mijn BBQ recepten verwijzen vaak naar verse kruiden. Jeroen Meus mag er dan wel een trucje voor hebben, verse kruiden uit de supermarkt bewaren niet lang, waardoor je dikwijls een deel van die kruiden moet weggooien.

Deze 6 kruiden kan je heel eenvoudig zelf kweken in de tuin (of op het terras) en vergen weinig onderhoud, voor de meeste kruiden is het voldoende om regelmatig water te geven.

De kruidenplantjes koop je trouwens best in een tuinwinkel, dan ben je zeker dat je sterke plantjes koopt en kan je ook nog extra advies vragen als je dat nodig hebt. Waar je de kruidenplanten ook haalt, vermijd in elk geval de supermarktplantjes: deze (zwakkere) planten zijn niet gekweekt om nog veel te groeien…

1. Munt

Mojitomint-1377699_72839611 anyone? Alsof deze heerlijke cocktail op zich nog geen reden genoeg is om een muntplant in huis te halen: munt wordt ook dikwijls gebruikt om een frisse toets te geven aan een gerecht. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een zomerse salade, citroensorbet met gegrilde ananas, of (tjah…) chicken mojito!

De meerderjarige en winterharde muntplant heeft het helemaal naar zijn zin op een koele, vochtige plaats, waar het toch voldoende zonlicht heeft. Ook in halfschaduw is het kruid gemakkelijk zelf te kweken. Omdat het de neiging heeft om te woekeren plant je deze Mojito-junior dus best in een (grote) pot om te vermijden dat hij je hele tuin inneemt.

2. Basilicum

basil-749373_70318711Basilicum gaat heel goed bij recepten met tomaat en geeft aan gerechten die typische “Italiaanse smaak”, zoals in onze toast van tomaat-mozarella met gerookte ham. Maar basilicum wordt ook in andere gerechten gebruikt, zoals bijvoorbeeld mosselen Surf & Turf en de heerlijke Vietnamese garnalenlolly’s met pindasaus.

De basilicumplant is eenjarig en gevoelig aan koude. Als je in de herst (en de winter) nog van die heerlijke basilicum wil genieten neem je hem in het najaar best in huis.

3. Koriander

KorianderDe korianderplant kun je op 2 manieren gebruiken in de keuken: enerzijds door (zoals bij de andere kruiden) de groene blaadjes te verwerken in je gerecht, anderzijds door de pittige zaadjes te oogsten.

Koriander wordt dikwijls gebruikt in Oosterse gerechten, zoals bijvoorbeeld de pittige kipburger op Thaise wijze.

De plant is eenjarig, maar wel winterhard.

4. Tijm

CitroentijmAlleen al voor de heerlijke geur is een tijmplant de moeite om te hebben. Deze winterharde en meerderjarige plant groeit als een klein struikje, maar zal snel woekeren. Net zoals munt kweek je tijm dus best in een pot als je niet veel plaats hebt.

In de keuken wordt tijm dijkwijls gebruikt in Zuid-Europese gerechten. Net zoals rozemarijn past het (onder andere) zeer goed bij aardappelgerechten, zoals bijvoorbeeld onze krielardappeltjes met spek op de BBQ.

5. Rozemarijn

RozemarijnPersoonlijk is dit mijn favoriete kruid, ik ben er echt gek van! De plant wordt een vrij grote struik (60 à 80 cm hoog) maar je hebt er verder zo goed als geen omkijken naar. Ook in de winter heb je er geen werk aan want de rozemarijnplant is winterhard en meerderjarig.

Rozemarijn wordt in de keuken gebruikt om smaak toe te voegen aan onder andere lams- en varkensvlees. Maar rozemarijn komt naar mijn mening het best tot zijn recht bij aardappelgerechten. Het is dan ook geen verrassing dat mijn aardappelschijfjes met look en rozemarijn hier dikwijls op tafel komen!

Wist je trouwens dat de bloemetjes ook eetbaar zijn?

6. Peterselie

PeterseliePeterselie is zo’n kruid dat je gewoon moet hebben. Het wordt gebruikt in sauzen (bv onze lekkere remouladesaus), soep, stoofpotjes en tal van andere gerechten zoals MOINK balls, onze gemarineerde scampi’s en niet in het minst in onze Rook zonder Vuur burger.

De plant is winterhard en eigenlijk meerderjarig, maar kan enkel het eerste jaar in de keuken gebruikt worden. Om steeds verse peterselie in huis te hebben koop je dus best elk voorjaar een nieuw plantje.

Conclusie

Koken met verse kruiden is zo leuk en lekker dat het mij soms verbaast dat niet meer mensen zich er aan wagen. Wie denkt dat verse kruiden kweken moeilijk is of veel plaats inneemt heb ik met dit lijstje hopelijk in de andere richting geduwd. Uiteraard zijn er nog veel meer kruiden die je thuis kan kweken, denk daarbij bijvoorbeeld aan bieslook, kerrie, knoflook, gember, rode peper, … De lijst is eindeloos!

één reactie op 6 kruiden die je makkelijk zelf kan kweken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *