BBQ Schoonmaken en onderhouden

BBQ Schoonmaken
Geplaatst door op 21 april 2014

BBQ SchoonmakenJe was eigenlijk van plan om dat in het najaar te doen, vlak voordat je BBQ toestel aan zijn winterslaap begon. Maar je was toen druk bezig met iets anders en de tijd gaat zo snel, en nu staat die vuile BBQ daar eigenlijk nog steeds…

Staat jouw BBQ al glimmend te wachten op het nieuwe seizoen?

Nee? Lees dan zeker verder, ik zal je tonen hoe je in een half uurtje je toestel volledig klaar stoomt voor het aankomende BBQ seizoen. Hij zal er terug als nieuw uitzien en zo ben je er volledig klaar voor om bij mooi weer de grill boven te halen!

Waarom moet je jouw BBQ schoonmaken?

Een (goede) BBQ is niet goedkoop maar gaat, met het juiste onderhoud, jarenlang mee. Net zoals een auto of een fiets, heeft je BBQ toestel met enige regelmaat een kleine poetsbeurt nodig om in topvorm te blijven.

Ook al stoort het je zelf niet, hou er rekening mee dat je er eten voor anderen mee klaarmaakt, en dat een vuile BBQ een broeihaard is voor bacteriën (en roest). Alles waarmee je kookt (of dat nu binnen is of buiten) moet proper gehouden worden.

Hoe dikwijls moet je dat doen?

Het spreekt voor zich dat je het rooster elke keer voor of na gebruik schoonmaakt: Volgens mijn ervaring gaat dit het eenvoudigst met een stalen sponsje.

Wat het “groter onderhoud” betreft: voor de meesten zal één keer per jaar volstaan. Dit doe je best in het najaar, na je laatste BBQ sessie. Bij de meeste mensen wordt de BBQ in de winter voor een lange periode namelijk niet gebruikt (al kan een winterBBQ echt lekker zijn!) en op die manier beperk je de risico’s op schimmel en roest. Heb je dit in het najaar overgeslagen? Geef je BBQ dan nu een spring cleaning zodat je dit niet meer hoeft te doen als de eerste warme zonnestralen je uitnodigen om te grillen.

Voor de meer fervente grillers zal een kuisbeurt van één keer per jaar niet volstaan. Mijn eigen vuistregel hiervoor is dat ik na ongeveer 20 keer barbecueën mijn toestel onder handen neem.

Wat heb je nodig?

De meesten hebben al alles in huis om hun BBQ terug in een staat te brengen alsof hij uit de winkel kwam:

  • Een stalen spons
  • Een schuursponsje
  • Een stalen schuurborstel
  • Een sopje van detergent en (bij voorkeur warm) water
  • Een vod
  • Een schone doek
  • (Handschoenen zijn handig)

Hoe ga je te werk?

Stap 1: Verwijder alle as- en kolenresten in de BBQ

BBQ: as verwijderen BBQ: as verwijderen

Stap 2: Gebruik een stalen schuurborstel om de hardnekkigste brokken af de kuip te krijgen. De meeste BBQ’s zijn geëmailleerd en kunnen hierdoor niet krassen.

BBQ Onderhoud BBQ Onderhoud

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: Maak een bol staalwol licht nat schrob hiermee het meeste vuil van de binnenzijde van de kuip. Geëmailleerde BBQ’s zullen hier niet door krassen.

BBQ Schoonmaken

Stap 4: Maak een schuursponsje goed nat met het sopje en maak hiermee de binnenzijde van de ketel proper

BBQ Schoonmaken

Stap 5: Leg, als je een ketel-BBQ hebt, het deksel omgekeerd in de kuip en herhaal stap 2 tot en met 4 voor de binnenzijde van het deksel. Als je BBQ een thermometer in het deksel heeft moet je er wel op letten dat er op deze manier geen water in komt!

BBQ Schoonmaken

Stap 6: Ook de buitenzijde van de meeste BBQ’s zijn geëmailleerd en kan je met staalwol te lijf gaan, meestal zal een gewoon schuursponsje en een flink sopje echter al voldoende zijn.

BBQ kuisen

Stap 7: Tijd voor de rooster! Ook al maak je het rooster voor of na elke BBQ-sessie schoon, de kans is groot dat er zich in de hoekjes nog heel wat vet en vuil hebben opgestapeld. In de handel kan je specifieke producten kopen om een rooster te reinigen. Deze producten zijn zeer agressief en (meestal) slecht voor het milieu dus gebruik je deze best niet na elke BBQ-sessie, maar voor de grote schoonmaak zijn ze soms een noodzakelijk kwaad.

BBQ rooster reinigen

Stap 8: Bijna klaar! Wrijf je BBQ toestel droog en geniet van het resultaat: je BBQ is nu weer als nieuw en volledig klaar voor het seizoen!

P1270777

 

 

8 reacties op BBQ Schoonmaken en onderhouden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *