Fatty in een spekmatje

Fatty in een bacon weave
Geplaatst door op 31 januari 2013

Fatty in een bacon weaveVeel mensen maken van januari een dieet-maand om het extra gewicht van de feestdagen terug kwijt te raken, al dan niet gecombineerd met het goede voornemen om dit jaar wat meer af te vallen. Wie nog steeds aan het diëten is en daar ook nog even mee wil voortdoen slaat dit gerecht best over want het is toch wel vrij stevig 🙂

Voor een fatty is er niet echt een vast recept: het is een rollade van gehakt dat je vult met wat je maar wil (ui, tomaat, paprika, spek, kaas, …). Dit is de beschrijving van de fatty die wij graag eten. En omdat alles beter smaakt met spek rollen wij de rollade nog eens in een matje van ontbijtspek.

Ingediënten

  • 1 Kg gemengd gehakt
  • 1 ui
  • spekblokjes
  • 6 plakjes analoogkaas (individueel verpakte smeltkaas)
  • BBQ saus (wij hebben Sweet Baby Ray’s Honey gebruikt)
  • 16 à 20 sneedjes ontbijtspek
  • BBQ rub naar keuze (wij hebben een rub van Plowboys gebruikt)

Bereiding

Snij een vel vershoudfolie af en leg daarop een laagje aangedrukt gemengd gehakt in de vorm van een vierkant of rechthoek Fatty - gemengd gehakt
Bestrooi het gehakt met wat BBQ Rub en ui en hou ongeveer een viertal centimeter afstand van zijkanten en de onderkant Fatty - ui
Bestrooi het gehakt met spekblokjes Fatty - spek
Spreid de plakjes analoogkaas over het spek Fatty - kaas
Voeg wat barbecuesaus naar keuze toe Fatty - bbqsaus
Gebruik de vershoudfolie om de fatty op te rollen: vouw één derde van de fatty om naar het midden Fatty oprollen
Vouw nu de andere zijde van de fatty om zodat je een soort rollade krijgt Fatty oprollen
Duw de bovenste naad en de zijkanten toe zodat de vulling niet bloot komt Fatty
Vouw de vershoudfolie opnieuw rond de fatty en draai de uiteinden op zodat de fatty wat onder spanning komt en een mooie vorm krijgt. Leg de fatty op deze manier in de koelkast zodat het gehakt kan opstijven. Fatty vershoudfolie
Leg opnieuw een vel vershoudfolie open en maak hierop een spekmatje (bacon weave) van de sneedjes ontbijtspek met (minstens) dezelfde grootte als de oorspronkelijke vorm van het gehakt Spekmatje - Bacon weave
Haal de gehaktrol uit de vershoudfolie en leg deze op het spekmatje. Gebruik de vershoudfolie om het spekmatje rond het gehakt te wikkelen Fatty in bacon weave rollen
Rol het volledige spekmatje rond het gehakt Fatty
Gril de fatty op indirecte wijze op 110 à 130°C tot de kerntemperatuur 74°C bedraagt. Afhankelijk van de dikte zal dit 2 à 3 uur duren. Fatty indirect grillen
Als je wil kan je de fatty 20 minuten voor het einde nog eens insmeren met een dun laagje BBQ saus Fatty in een bacon weave

Smakelijk!

Fatty in een bacon weave

9 reacties op Fatty in een spekmatje

  1. Mike

    Mooi en duidelijke omschrijving. Het is wel een hele mooie fatty geworden! De bacon zit er prachtig omheen.

    Gr. Mike

  2. Nanko Molenaar

    Ik zie bij de benodigdheden bbq rub staan, maar wanneer gebruik je die in het recept??

  3. Mike

    Op het gehakt voor de ui en als je hem gerold hebt 👌🏻

  4. Wallter

    Ik maak het nu voor het eerst. 20 min voor het einde wat voor kern temparatuur is dat dan

    • Chris Maes

      Dag Walter,

      Dit is natuurlijk afhankelijk van de temperatuur in je BBQ, ik doe het als de kerntemperatuur een paar graden (dus 71 à 72°C) onder de uiteindelijke doeltemperatuur (74°C) is. Als de BBQ saus er 15 of 25 minuten op gelegen heeft is het natuurlijk ook nog altijd lekker 😉

      Groetjes,
      Chris

  5. Corne

    Hoi ziet er goed uit ,ga hem morgen maken
    Een vraagje ,gebruik je het gehakt zo uit de verpakking
    Of doe je er nog een ei en paneermeel doorheen
    Mvg Corne

    • Chris Maes

      Hey Corne,

      Hoe is het gegaan? Hopelijk vond je het net zo lekker als wij 🙂
      Het gehakt kan je zo uit de verpakking gebruiken, door het stevig aandrukken met de vershoudfolie en het spekmatje errond komt het gehakt niet los.

      Groetjes,
      Chris

  6. Wat eet je erbij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *