Kernthermometer

Thermapen
Geplaatst door op 19 november 2012

Er zijn een aantal accessoires die eigenlijk niet mogen ontbreken voor een geslaagde BBQ sessie en die je dus best in de buurt hebt als je de kolen aan steekt. Net zoals de brikettenstarter is een kernthermometer vrijwel onmisbaar.

ThermapenEen kernthermometer is een thermometer die de kerntemperatuur van je gerecht weergeeft. Door een dun metaal staafje (de probe) in het stuk vlees of vis te schuiven wordt de temperatuur op een (analoog of digitaal) scherm weergegeven. De meeste kernthermometers hebben een lang snoer zodat de probe in het gerecht kan blijven zitten en je zo het verloop van je gaarsessie kan volgen zonder het deksel veel te moeten opheffen. Door het deksel zo weinig mogelijk te openen voorkom je temperatuurwisselingen in je barbecue. Elke keer je het deksel opent komt er namelijk een golf zuurstof aan je kolen dat het vuur zal aanwakkeren en de temperatuur (tijdelijk) zal verhogen. Dit wil je zo veel mogelijk vermijden.

Het belang van de kerntemperatuur

thermapenHet meten van de kerntemperatuur is zeer belangrijk omdat je dan perfect weet op welk exact moment een stuk vlees of vis van de grill mag en voldoende is gegaard om te serveren. Zonder een kernthermometer is het al snel een vorm van kunst om keer op keer een perfect gegaard gerecht aan je gasten te presenteren. Uiteraard heeft elk soort vlees of vis een verschillende gaartijd, raadpleeg daarom het overzicht van de kerntemperaturen om te weten wanneer je gerecht van de rooster kan. De meeste kernthermometers kan je instellen om een geluidssignaal te geven vanaf een bepaalde temperatuur.

Meten is weten, met een kernthermometer is het serveren van gaar vlees een kinderspel

Alternatief gebruik voor kernthermometers

Kernthermometers kan je niet alleen gebruiken om de temperatuur van je gerecht te meten maar ook om de temperatuur van je BBQ te meten. Veel barbecues hebben een thermometer ingebouwd (in het deksel bijvoorbeeld) maar die zijn zelden betrouwbaar. Door een kernthermometer door een kurk te steken (bv van een fles wijn of schuimwijn) en op het rooster te leggen kan je heel exact de luchttemperatuur meten op dezelfde hoogte van je gerecht. Voor korte en/of directe sessies is dit minder relevant maar voor langere low & slow sessies is een constante temperatuur zeer belangrijk!

Een thermometer controleren en ijken

Ben je niet zeker of je thermometer na al die jaren nog steeds de juiste temperatuur weergeeft? Je kan dit heel gemakkelijk testen door de temperatuur te meten van ijswater (water met blokjes ijs) en van kokend water. Het ijswater zou tussen 0°C en 1°C moeten weergeven en het kokend water 98°C tot 100°C. Meet je deze waarden dan is je thermometer nog steeds perfect geschikt voor dienst! Het kan trouwens ook geen kwaad om nieuw gekochte thermometers op dezelfde manier ook eerst eens te controleren.

Sommige thermometers beschikken zelfs over een ijkfunctie. Door bovenstaande testen toe te passen en 0°C en 99°C in te stellen kan je die thermometers (opnieuw) ijken.

Welke kernthermometer koop ik best?

Ikea Fantast KernthermometerBen je een beginnende barbecueër en/of wordt dit je eerste kernthermometer dan kan ik je de Ikea Fantast zeker aanraden. Op moment van schrijven staat deze digitale thermometer 7€ geprijsd en voor dat geld is het een zeer degelijke BBQ accessoire. Ik heb er zelf 2 stuks van die ik elke sessie gebruik. Het enige minpuntje aan de Ikea Fantast is dat hij slechts een maximumtemperatuur meet van 130°C en daardoor voor het meten van de BBQ-temperatuur enkel is geschikt voor low & slow sessies zoals Pulled Pork en ribben.

Wil je ook goedkoop hogere temperaturen meten dan kan ik je de digitale thermometer van CDN aanraden.

Voor de meer ervaren grillers zijn er nog tal van andere opties zoals de supersnelle Thermapen en de draadloze thermometers van Maverick.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *