Een barbecue blog is niet compleet als er geen recept voor MOINK Balls op staat, dit is dus een beetje een verplicht nummertje 🙂
Het hele verhaal begint in augustus 2008. Zondag 3 augustus 2008 om precies te zijn. De Amerikaan Larry Gaian van The BBQ Grail verzorgt de catering van een trouw en heeft het idee om eens iets nieuws te proberen (wat een timing). In de supermarkt koopt hij een zak diepvriesballetjes van rundsgehakt en een aantal sneden spek. Hij kruidt de balletjes, wikkelt ze in het spek en legt ze op zijn smoker. Op het einde van de sessie smeert hij de balletjes in met een lekker barbecuesausje en het resultaat vliegt in de bain marie (foto onder). Op het kaartje van het buffet komt “MOINK” te staan. MOO van de koe (rundsgehakt), OINK van het varken (spek): de MOINK Balls waren geboren.
Gedurfd? Dat was het in mijn ogen zeker. Geslaagd? Blijkbaar wel. Hij postte het “recept” op een Amerikaans BBQ forum en dat bracht de (MOINK) bal aan het rollen. In de jaren daarna zijn de MOINK balls uitgegroeid tot een hele hype in de online BBQ wereld. Het duurde dan ook niet lang tot het recept naar Europa kwam overgewaaid en landde in Nederland. Er was echter één klein probleem: men kon het “officiële” recept hier niet volgen om één simpele reden: In Nederland en België kan je geen kant- en klare, voorgekookte rundsballetjes kopen. Larry gaf aan Noskos toen de “toestemming” om, als de balletjes niet konden worden gekocht, ze zelf vers te maken: de “Noskos rule”. Op het nederlandse BBQ Forum werd het een hele rage. De MOINK-hype beperkte zich niet alleen tot de online media. Zelfs Kurt Dekoninck, meermaals wereldkampioen BBQ plaatste het recept in zijn boek BBQ Tapas!
Wij hebben de MOINK balls voor het eerst geproefd op het Europees BBQ kampioenschap in Torhout en we waren meteen verkocht. Kort daarna hebben we ze voor de eerste maal gemaakt en ondertussen zijn ze een vast item geworden op onze BBQ-sessies. Ze zijn simpel te bereiden , eenvoudig te grillen en smaken overheerlijk.
Je kan het recept aanpassen naar eigen smaak maar tot nu toe heb ik altijd het recept van Noskos gevolgd, we vinden het heerlijk.
Ingrediënten
(voor een 30-tal balletjes, wij rekenen ongeveer 3 per persoon als hapje)
- 750 gram rundergehakt
- 30 sneedjes ontbijtspek
- 40 gram geraspte Parmezaanse kaas
- 1 losgeklopt ei
- 60 gram gekruid paneermeel
- 1 eetlepel lookpoeder
- 1 theelepel gemalen zeezout
- 1 theelepel gemalen zwarte peper
- 120 ml melk
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 2 theelepels gedroogde peterselie
- BBQ rub naar keuze (zelf gemaakt of gekocht)
- BBQ saus naar keuze (zelf gemaakt of gekocht)
Bereiding
Meng de ingrediënten voor de balletjes door elkaar (alles behalve het spek, de rub en de saus) en rol tot kleine bolletjes ter grootte van een golfbal (4 à 5 cm diameter).
Rol per balletje er één snede spek rond en zet vast met een tandenstoker.
Bestrooi de balletjes met je BBQ rub naar keuze (ik gebruik Bad Byron’s Butt Rub) en laat ze stijven in de koelkast.
Grillen
Bereid je barbecue voor indirect grillen op 110 – 130°C en leg de balletjes voor ongeveer 45 minuten op de indirecte zone. Bestrijk daarna de balletjes met een BBQ saus naar keuze (ik ben een grote liefhebber van Sweet Baby Rays) en laat dit nog een kwartier tot 20 minuten glazuren tot een kerntemperatuur van 67°C.
Smakelijk!
Bron: Noskos en BBQ Tapas – Kurt De Koninck
[xyz-ihs snippet=”bolBBQTapas”]
3 reacties op MOINK Balls