Dit recept is heel eenvoudig maar echt overheerlijk. Op zich lijkt de combinatie van mosterd en bruine suiker misschien wat raar maar samen met de zalm is het om je vingers bij af te likken. Dit is ondertussen mijn standaard recept geworden voor zalm op de barbecue, hiermee zal je gegarandeerd scoren bij je gasten!
Wij serveren de zalm op een bedje van tagliatelli en een sausje dat goed past bij dit gerecht (het recept van deze saus staat ook in dit bericht).
Voor dit recept heb je geen speciale ingrediënten nodig maar wel een cederhouten plankje om de zalm op te roken. Deze plankjes kan je in de zomer in diverse tuincentra vinden en het hele jaar door online bestellen in gespecialiseerde webshops (zoals bv. bij BBQGuru.be en True2BBQ) maar normaal ook in alle (Belgische) verdelers van Koken op Hout, namelijk: Du Pont – Kortrijk, Ed Van De Vijver – Knokke, Kooktijd – Turnhout en handelaars met het smaakraad label.
Ingediënten
Voor de saus:
(voor 4 moten van ± 250 gram)
- 1 ui
- 1 wortel
- 1 rode paprika
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 blokje visbouillon
- Een scheutje witte wijn
- 250 ml room
- 100 gram boursin-kaas
- Maïszetmeel (bv Maïzena roux)
- 1 theelepel ketchup
Voor de zalm:
- Zalm
- Zwarte peper
- Zout
- Bruine suiker
- Mosterd (ik heb Devos Lemmens gebruikt)
Bereiding
Voor de saus:
- Versnij de ui, wortel en rode paprika in zeer fijne blokjes
- Voeg het laurierblad, het takje tijm en het bouillonblokje toe
- Zet bovenstaande groentenmengsel voor 5 à 6 minuten in de microgolfoven
- Voeg een scheutje witte wijn en 250 ml room toe, alsook de verbrokkelde boursin-kaas
- Voeg wat maïszetmeel toe naar eigen voorkeur
- Zet dit alles voor enkele minuten in de microgolfoven en roer goed om
Voor de zalm:
Week op voorhand een cederhouten plank enkele uren in het water. Plaats iets zwaar (zoals een kommetje gevuld met water) op de plank om te vermijden dat de plank blijft drijven, de plank moet helemaal ondergedompeld zijn.Maak ondertussen je barbecue klaar voor direct grillen | |
Dep de zalm af en kruid de moten boven- en onderaan met zout en zwarte peper naar smaak.Leg de zalm op het plankje. | |
Smeer de zalm enkel vanboven in met de mosterd, smeer de onderkant niet in zodat je een goed contact hebt met het cederhouten plankje. | |
Bestrooi de bovenkant van de zalm met bruine suiker | |
Plaats de plank boven de directe zone van de BBQ en gril voor ongeveer een half uurtje. De zalm is gaar als hij een kerntemperatuur van 58°C heeft bereikt of als de eiwitten uit de zalm komen. |
Serveer op een bedje van tagliatelli waar je de saus over hebt gegoten.
Smakelijk!
Bron: Bobby Flay – Food Network voor de zalm
10 reacties op Zalm op een cederhouten plankje – Bobby Flay